2. dubna 2015

Bramborový guláš

Skvělé tradiční české jídlo, pro mě je to spíše polévka, protože má spíše polévkovou konzistenci, ale ono záleží, jestli chcete zahušťovat nebo ne. Já nezahušťuji :) Dovoluji si říct, že v tomto podání jde i o jakousi zdravou variantu oběda, obsahuje maso, zeleninu... Skvěle zasytí, i když, pokud konzumujete samotné, asi musíte zvolit větší porci. My jsme k tomu doma zvyklí přikusovat pečivo, já nejčastěji volím různé fitness bagetky nebo celozrnné pečivo, které jsem upekla, pokud jej zrovna máme.



Na 4-5 porcí bramborového guláše budete potřebovat:

250g vepřového masa
cibuli
olej
3 větší brambory
půl červené a půl zelené papriky
2 rajčata
3 stroužky česneku
sůl, pepř
3 lžičky mleté sladké papriky
bobkový list, 3 kuličky nového koření
drcený kmín, majoránka

Ingrediencí je, pravda, trošku víc, než jste v mých receptech asi zvyklí, ale i tak se nejedná o nic těžkého a zvládne to opravdu každý. Na oleji osmahnete cibuli nasekanou na jemno a přidáte na kostičky nakrájené vepřové maso. Občas promíchejte vařečkou a počkejte, až se maso zatáhne a začne se lehce připalovat. Pak přidejte lžičku soli, mletou papriku, přidejte asi 200ml vody a nechejte dusit asi půl hodiny, v případě potřeby podlévejte vodou. Po uplynuté době přidejte brambory na větší kousky, nové koření, bobkový list, kmín a pepř. Nechejte vařit a po 10 minutách přidejte zeleninu pokrájenou na tenké proužky (rajčata na kostičky, nezapomeňte je oloupat!). Poté, co jsou brambory hotové, prolisujte česnek, povařte asi 5 minut a dochuťte majoránkou. Pokud chcete, můžete ještě zahustit, ale výborná je i bez toho.


Vyzkoušíte tento bramborový guláš, nebo máte nějaký vlastní osvědčený recept? :)

2 komentáře:

  1. asi víš, cos mi teď způsobila....pěkně děkuju, zrovna dnes... :( (nojo, když já blbka ještě klikám na food články:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. btw guláš je jedno z mých nejoblíbenějších jídel :3

      Vymazat

Děkuji za milý komentář :)