10. července 2015

Cheat day

O cheatu, neboli volném dni (mnohdy až prasečím dni) se mluví pořád. Jedni ho doporučují, další jsou zásadně proti a pak aby se člověk hledal pravdu. Pravda je taková, že stejně jako u správného cvičení, i v tomto se každý musí najít sám. Opakuju to už poněkolikáté a stálé si za tím stojím - každý jsme originál, na každého funguje něco jiného a každému něco jiného vyhovuje. Co budete mít z toho, když budete dělat přesně to co někdo jiný, ale zároveň vám to nepřinese žádný výsledek ani potěšení? Někde bude zakopaný pes :)



Cheat day je určitě dobrá věc, pokud se neprovozuje až příliš často. Za sebe bych cheat day doporučila jednou za měsíc, v případě že hubnete. Takový volný den, kdy se vykašlete na to, že byste měli mít správně rozvržené bílkoviny, sacharidy a tuky, zkrátka si dopřejete všechno, na co máte chuť. Většinou stáhnete bílkoviny ve prospěch sacharidů. Pokud se celý týden stravujete víceméně zdravě a podle zásad clean eating, nemůže vám jeden den o navýšeném příjmu moc uškodit - naopak. Pokud je navýšení mírné, může vám pomoct rozhýbat metabolismus a podpořit na další týden spalování :) 


Ale pozor, cheat day by pro vás neměl znamenat přejídání se od rána do večera, to pak postrádá jakýkoliv následný efekt, který by volný den měl mít. Neměli byste zapomínat na pravidelný pitný režim ani na pauzy mezi jídly. Dopřávejte si cheat jídla, na co máte chuť, ale necpěte se od rána do večera blbostmi. Hřešte rozumně :)


Je dobré rozlišovat na cheat day a cheat meal, protože každému vyhovuje něco jiného. Někdo si rád dopřává celý den, ke každému jídlu si přidá nějakou pochoutku. A pak jsou lidé (třeba já :)), kteří si něco dobrého dopřejí třeba dvakrát, třikrát do týdne. Nějaký zákusek s kamarádkou v kavárně, velký kus maminčina božského koláče nebo čokoládu u oblíbeného seriálu. Těmto drobnostem se zpravidla uzpůsobuje celodenní jídelníček - uberete trošku na snídani, abyste si mohli dopřát po obědě dezert. Prosté. 



Jak cheat day, tak cheat meal vám pomůže popohnat metabolismus a zároveň vás může motivovat, protože si tělo uvědomí, že není svázané dietou. Dopřejte mu, když si žádá. Odpor je marný a chutě vás jednou můžou dohnat až k záchvatovitému přejídání, což už díky své zkušenosti nikomu nedoporučuju! :) 


Zařazujete do svého režimu cheat day, nebo alespoň cheat meal? :) Co vám vyhovuje více?

7 komentářů:

  1. Cheat day není pro mě, nedokázala bych prasit celý den, radši si dám sem tam jedno cheat jídlo a jsem spokojená.. Ale nějak do hloubky to neřeším a neplánuij, dám si cokoli, na co mám chuť, kdykoli chci. Jako včera večer s přítelem čokoládu k filmu. A bez výčitek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cheat meal občas dám a pak se snažím nějak upravit jídelníček :) Cheat day bych asi nedávala- tak nějak bych se úplně asi necítila na to cpát se celý den.

    OdpovědětVymazat
  3. Já, když jsem byla nemocná, jsem o cheat day vždycky snila, ale nikdy jsem si ho nedovolila. Teď prostě jím podle chutí a žádný cheat day ani cheat meal nepotřebuji, protože vlastně necheatuju. Vždycky mě vytočí, když má někdo pocit, že tím, že si dá, já nevím, třeba palačinky, zhřešil. Takže za mě rozhodně ne a jíst každý den podle pocitu. :)
    roxyshealthyland.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem pro, teďkom se snažím eat clean, ale každý si pak zaslouží takovou malou odměnu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já tedy cheat day nezařazuji, osobně si raději dám každý den něco dobrého, protože pak nemám pocit, že se omezuji :) A hlavně se snažím odnaučit se rozdělovat jídlo na ,,zdravé=povolené" a ,,nezdravé=zakázané" :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvěle napsané:-) Já pro cheat celkem jsem, myslím, že se lidi obecně líp ovládnou, když ví, že ve čtvrtek si můžou zaprasečit:D Navíc jak píšeš, tělo si nezvykne. Co se mě týče, jak si zahřeším tak jednou týdně, ne tak úplně nezdravýma věcma, ale spíš si toho dám ( o hodně, HODNĚ) víc:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dřív jsem si ty "přežery" omlouvala tím, že si dávám cheat day. Tomu je ale konec, protože já jakmile si ho nastolím, den se otáčí opravdu v neuvěřitelné přejídání se. Takže to řeším občasným hřešením :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)