17. září 2016

Intolerance laktózy

Krásný den! Dneska bych se chtěla trošku věnovat intoleranci laktózy, v dnešní době je tento problém už poněkud rozšířen a téměř každý třetí člověk má s trávením mléčných výrobků problém. Sama ten problém znám už téměř 2,5 roku, vyhýbám se výrobkům s vysokým podílem laktózy, často vybírám výrobky bezlaktózové anebo jsem odkázaná na laktázové preparáty. Proto bych článek chtěla trošku věnovat této problematice, odlišit laktózovou intoleranci od alergie na kravskou bílkovinu a třeba vám dát nějaké tipy, jak zmírnit projevy tohoto neduhu. Pokud se vás téma týká anebo vás pouze tato problematika zajímá, čtěte dále a možná se něco nového dozvíte :)





Laktóza, jinak řečeno mléčný cukr, je disacharid přirozeně se vyskytující v mléčných produktech. Chemií vás moc zatěžovat nechci i když ji mám strašně ráda a bude ze mě velký chemik, takže to vezmu zjednodušenou formou. Abyste správně laktózu strávili, potřebujete ve svém těle přirozeně se vyskytující enzym laktázu - ta mléčný cukr rozštěpí na jednoduché sacharidy a tělo je jednoduše stráví. Poslední dobou ale stále narůstá počet lidí, kteří nemají dostatečné množství tohoto enzymu, a tak jim trávení dělá potíže.


Ráda bych vám teď vyjasnila rozdíl mezi alergií na mléko a laktózovou intolerancí. Alergie na mléko se řadí k nejrozšířenějším potravinovým alergiím, nejčastěji se objevuje už u kojenců a kolem 3. roku života mizí. Projevuje se střevními potížemi (zvracení, průjem), kožními problémy (kopřivka, atopický ekzém) a respiračními obtížemi (astma, alergická rýma).
Lidé trpící laktózovou intolerancí nemají dostatečné množství enzymu laktázy, který je důležitý ke správnému trávení mléčného cukru, a jsou tak neschopni tento druh cukru trávit. Činností střevních bakterií potom nerozložená laktóza kvasí. Intolerance se projevuje pouze střevními potížemi - bolesti břicha, nadýmání a průjmy.


Lidé s intolerancí nemusí nutně přejít na striktní bezmléčnou dietu, jelikož přiměřené množství mléčných výrobků snese i bez obtíží. Tvrdé a zrající sýry mají přirozeně nízký obsah laktózy, stejně tak produkty s vyšším obsahem tuku - šlehačka, smetana. Jogurty a zakysané výrobky obsahují už laktózy více, na druhou stranu obsahují i prospěšné bakterie, které s trávením laktózy pomáhají. Obecně platí, že čím sladší výrobek, tím vyšší obsah laktózy, čím kyselejší, tím nižší :)
Lidé intolerantní vůči laktóze si ovšem musí dávat pozor i na další výrobky, které obsahují velké množství laktózy, mnohdy vyšší, než kdejaký mléčný výrobek. Jsou to mléčné čokolády, dezerty, zmrzliny, máslo, margarín a dokonce i některé žvýkačky.


Za sebe doporučuji omezovat laktózu ve svém jídelníčku, a to vynecháním těchto výrobků nebo nahrazením rostlinnými variantami - sójové jogurty, kokosová a jiná rostlinná mléka a podobné. Miluju mléčné produkty a jejich omezování pro mě není nejjednodušší, ale s vědomím, že to pro mé tělo je lepší, se to dá alespoň zpoloviny zvládnout. Kdo chce, hledá, kdo nechce, trpí :) Léky s obsahem laktázy jsou naštěstí na českém trhu už dobře k sehnání v lékárnách i některých drogeriích - zmírňují obtíže. 


Trpíte vy sami laktózovou intolerancí nebo ve svém okolí máte někoho takového? :)

1 komentář:

  1. Já nikoho i ntolerancí laktózy neznám. A musím říci, že jsem ráda, že mně se vyhnula - bez mléčných výrobků by mi bylo smutno (sojové náhražky mi tolik nejedou). Ale když se nemůže, tak se nemůže...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)