1. září 2016

Müsli srdíčka, proteinové kaše a další dobroty

Tak Vás vítám u dalšího článku! Dneska mám nachystanou další ze série recenzí, na zdravé sladké dobroty, protože ty má skoro každý rád a kdo ne, neví, oč přichází. Určitě nemusím firmu SEMIX a její výrobky dlouze představovat. Jen málokdo si ještě v obchodech nevšiml výborných müsli srdíček nebo chia kaší. Víte ovšem, jaké další produkty mají v nabídce? Sama jsem byla překvapená - různé křupavé vločky, různé kaše včetně proteinových variant, sypané müsli, bezlepkové potraviny a další. S firmou jsme se domluvili na menší spolupráci, a sice, že vám tady napíšu o věcičkách, které mi pošlou. Čekala jsem pár kousků a tak mě překvapila velikost krabice, kterou mi pošta nedávno doručila - tolik skvěle vypadajících věcí! No a samozřejmě jsem se nemohla dočkat, až vám o nich napíšu. Omlouvám se, že většina fotek jsou právě pouze balení - testovala jsem víceméně v práci a na nějaké pěkné zdobení vážně nebyl čas. Třeba příště :P 


MÜSLI SRDÍČKA
Začnu asi tím nejznámějším výrobkem, a tím je právě müsli ve tvaru srdíček. Skvěle se hodí do jogurtů, pudinků anebo jen tak do ručky jako svačinka či dezertík po obědě. Mají docela vysoký obsah vlákniny a obsahují i betaglukany. Jsou balená po 50g, což je na porci ideální. Samozřejmě obsahují ale dost cukru, takže není třeba to s konzumací přehánět :) Já dostala na vyzkoušení čokoládové, čokoládovo-kokosové a ovocné s papájou. Nejvíce mi překvapivě chutnají ty s papájou, přestože jsem čokoládová, tak mě moc nezaujaly. Neurazí, ale sama bych po nich nesáhla. To ovoce dodá müsli zase úplně jiný rozměr.. :)


CHIA KAŠE
Na trhu jsou už také nějakou dobu a hodně lidí si je pro jejich chuť oblibuje - nedivím se, sama jsem je už dříve vyzkoušela a velmi mě potěšily. Jsou k dispozici ve dvou příchutích, a to borůvky&syrovátka a kešu&brusinky. Už jsem se o nich na blogu také zmiňovala (tady), a stále u mě vede ta borůvková ♥ Po té bych se utloukla :) I tady je zase třeba dbát na cukry, protože kaše jsou doslazované třtinovým cukrem. Vždycky je ale budu považovat za zdravější, než když ráno posnídáte namazaný bílý rohlík. Minimálně za tu borůvkovou jedno velké plus, protože na cestách se takovéto dobroty opravdu hodí :)


PROTEINOVÁ KAŠE
Toto už pro mě novinka opravdu byla. Opět jsem dostala na vyzkoušení dvě verze, příchuť jahody a banánu. Upřímně jsem na první pohled nebyla vůbec nadšená, protože jahody a banán patří k tomu ovoci, které snesu pouze v přirozené formě a výrobkům s těmito příchutěmi se vyhýbám na plné čáře, neb mi vůbec nechutnají. Bohužel jsem z nich nebyla nadšená ani po ochutnání, vůbec mě neoslovily a znovu po nich už s největší pravděpodobností nesáhnu. U banánové mi nejvíce asi vadily gumové kousky sušeného banánu, jahodová mi přišla celá taková umělá. Složením se kaše výrobcům ale celkem povedly. Slazeny jsou xylitolem, protein je čerpán ze syrovátkového koncentrátu a ovoce je sušené mrazem. Jedna porce obsahuje 18g proteinu, což je fajn. Možná mi kaše nesedly hlavně kvůli příchutím, opravdu nejsem fanda takovýchto věcí, a tak je možné, že vám zachutnají! :) Pokud se na trhu objeví v této formě třeba vanilková nebo čokoládová, vyzkouším moc ráda.



VÍCEZRNNÁ KAŠE
Vícezrnná kaše je na rozdíl od těch ostatních zcela bez cukru - žádný řepkový, třtinový ani jiný cukr. Skládá se z pěti různých druhů vloček, rýžové mouky a obsahuje lněná semínka. Chuťově není špatná, na to, že neobsahuje žádný cukr. Je fajn, že si ji člověk může dochutit podle sebe - ovocem, oříšky nebo dosladit sirupem podle vlastního výběru. Kaše se tak stává nekonečně variabilní a stále to bude výborná nutričně bohatá snídaně. 


VANILKOVÁ OVESNÁ KAŠE
Narozdíl od těch ostatních ovesných kaší, které jsou nějak ochucené, obsahuje vanilková asi o 50% cukru méně. Ano, sacharidů má stejně jako každá kaše díky vločkám dost, ale čistě obsah cukru je pouhá desetina na 100g - a to si myslím, že není tak špatné. Není tedy vůbec přeslazená a chuťově mě mile překvapila. Jemná, lehce vanilková - žádná výrazná chuť, což jsem uvítala. Ochutnala jsem se skořicí a banánem a myslím si, že další typ instantní kaše, který si vezmu kdykoliv někam na cestu a dám si pytlíkovou snídani bez výčitek :P :)


BIO LUPÍNKY
Jsou křupavé, celozrnné a v kuchyni se dají skvěle využít. Do jogurtů, vlastního müsli (pečeného i nepečeného), dokonce i do pečení - tam bych je viděla především ve formě nějaké křupavé krustičky na zdravém koláčku, mňam mňam. Zkoušela jsem špaldové a pohankové. Špalda je druh pšenice s lehce ořechovou chutí, pohanka je zase potravinou bezlepkovou, výborná i pro celiaky :) Ani jeden z nabízených druhů není sladký, chutná čistě po dané obilovině. Samotné si je tedy většinou nikam nenasypete, spíše jako doplněk k něčemu sladšímu.


LNĚNÉ SEMÍNKO MLETÉ

Navíc s obsahem kešu oříšků a dýňových semínek - zase trošku jiná kombinace, než čistě lněná semínka, která si melu doma. Použila jsem část do smoothie, z části jsem připravovala kokosovou kaši - dá se říci, že ta lněná semínka slouží především jako doplněk omega-3 mastných kyselin. Obsahuje minerální látky, kterých máme často nedostatek, takže jako přísada navíc třeba do jogurtu nebo toho smoothie super. Jen mě mrzí, že směs obsahuje i třtinový cukr, podle mě by vůbec nebylo potřeba ho tam dávat... :(


Které výrobky už jste ochutnali a znáte je? :) Co říkáte na müsli srdíčka?

10 komentářů:

  1. Tak z těchto věcí jsem měla jen ty müsli srdíčka a s tou papajou mi právě moc nechutnaly, miluju kokos, takže ty čokoládové s kokosem u mě vedou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musli srdíčka mi docela jela :) chia kaše docela slaké, ale jinak mňam! A ty vícezrnné - ty mi chutnají a navíc je to změna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyhrála jsem teď soutěž u Semixu a taky mi přišla obrovská krabice! Byla jsem mile překvapena :) Miluji borůvkovou chia kaši a taky vícezrnnou - tu asi nejvíce. Banánová mi naopak taky nejela...nevím, něco mi tam staršně vadilo. Jahodu jsem ještě nezkoušela, nesnáším jahodové věci :D No a lupínky jsou super :)
    Beat

    OdpovědětVymazat
  4. U srdíček se nikdy nemůžu rozhodnout, kterou příchuť si mám dát :D a jak si psala, že mají dost cukru, tak si myslím, že ho mají dost málo. Oproti jiným "zdravým" kokinkám. Najdeš i články, že má být poměr sacharidy:cukry 1:5 a srdíčka to skoro splňují. U ostatních věcí to bývá tak polovina..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jasně, já se jen snažím držet low-carb režim, takže sacharidy dost nízko, brala jsem to podle sebe O:)

      Vymazat
  5. Ja naopak nedám dopustiť na proteinové kaše (banánová, jahodová) - raňajky bez nich si nedokážem predstaviť. A navyše zloženie je dokonalé :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Složení je super, jen mně fakt nesedly příchutě, což mě moc mrzí :(

      Vymazat
  6. Miluju semix, miluju jejich kaše, nejvíce asi vícezrnnou a kokosové srdíčka.

    OdpovědětVymazat
  7. Popravdě tyhle věci moc nemusím, hlavně mi tam vadí ten přidaný cukr. Nejlepší ovesnou kaši si člověk stejně připraví sám a není to o moc složitější než vysypat z pytlíku tu instantní. Jediný co mě docela zaujalo je ta proteinová kaše, ale asi bych měla stejný problém jako ty a to je ta umělá chuť. Ale třeba je inspiruješ a přijde na řadu i vanilková nebo čokoládová :-)

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám většinu z těch věcí od Semixu vyzkušených.
    Srdíčka - vedou kokosovočokoládová, následovaná papájovými
    Proteinová kaše - měla jsem banánovou a hodnotím ji jako průměr. Po banánech hlavně voněla (trochu uměle). Kousky mi tam nijak nevadily
    Vícezrnná kaše - zkoušela jsem ji s jogurtem, medem a ořechy a nenadchla. Cítím tam nějakou divnou pachuť (možná kukuřičná mouka?...)
    Špadlové vločky - samotné mi nijak moc nejely, ale přidávala jsem si je do musli, co si míchám sama doma, a tam byly fajn.
    Chia kaše - pro mne je favorit brusinka s kešu.
    Lněné semínko s kešu zní zajímavě, naopak vanilkovou kaši asi testovat nebudu - vanilkové příchutě moc nemusím

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)