10. března 2015

Patero zásad ke zdravému tělu

O takových všeobecných zásadách už jistě mnoho z vás slyšelo, ale opakování je přece matka moudrosti. Studovala jsem internet a všude píší něco jiného, pak hledejte pravdu. Nakonec jsem vybrala 5 bodů, která fungují u mě, u mých přátel... pokud se dodržují tak zkrátka u každého!


Pravidelnost
Měli bychom pravidelně jíst, pravidelně pít, pravidelně cvičit, pravidelně spát... Pravidelností si nějakým způsobem pěstujeme zvyk. A když si z něčeho důležitého, i když někdy ne zrovna příjemného, uděláme zvyk, je mnohem těžší jej porušit. 


Vyvážená strava a pitný režim
Tady nemám co dodat, vše, co jsem k tomuto tématu chtěla říct, jsem napsala již v tomto článku. Nehubneme jen pomocí různých diet, ať už jde o omezování sacharidů či tuků. Dodržováním základních stravovacích návyků mnohdy dostanete víc, než po těchto dietách. A hlavně trvale. Držme se clean eating stravování.
Pijme vodu. Jen vodu nebo neslazené čaje. Zapomeňme na umělé šťávy plné chemických konzervantů. Raději si do vody vymačkejte citrusové ovoce, nebo si do sklenice přidejte na plátky pokrájené ovoce. Denně bychom měli vypít 2-3 litry vody, abychom nebyli dehydratovaní a podpořili dobrou funkci orgánů. 


Pohyb
Hýbejme se. Jakkoliv, všechno se počítá. Tělo bylo stvořeno k pohybu, tak proč teď strávit milion času za počítačem či u mobilu, v posteli, u stolu a bez pohybu? Využít můžeme k pohybu všechno, protože i minimální pohyb je stále pohyb. Chůze, běh, tanec, fitness, cyklistika, jízda na koni, jóga, trampolína, míčové hry i stolní tenis. Vše se počítá!


Spánek
A dejme mu 7-8 hodin denně. Určitě ne méně než 6 a určitě ne více než 10. V obou případech se pak člověk cítí celý polámaný, nevyspaný a je celý den protivný. A taky by ještě spal. 7-8 hodin je pro člověka ideální doba, kterou prospat. Nepodceňujme to.


Psychika
Poslední bod tohoto patera náleží právě psychice, protože především v hlavě musíte mít všechno srovnané a psychicky na tom být dobře. Důležité je nechat odpočinout hlavu, některé tipy najdete třeba v tomto článku. Vyřešit všechny problémy, co nás zdržují od zdravé psychiky a hodit se do pohody. Jakmile nejsme v dobrém rozpoložení, odráží se to ve všech věcech, které děláme. Což není ideální ani pro nás, ani pro naše okolí. Častým důsledkem velkého nátlaku pak bývá například záchvatovité přejídání, o kterém jsem již psala zde


To by dnes bylo ode mě všechno, máte vy osobně nějaké další tipy, o které byste se chtěli podělit? :) Napište do komentářů :)

INSTAGRAM

7 komentářů:

  1. hezký článek :) tyto věci mi také pomáhají..a na mě má i teď vliv to teplé počasí a sluníčko, hned se cítím víc happy a jsem plná energie, takže mě i chytl jakýkoliv pohyb :))

    OdpovědětVymazat
  2. Se vším souhlasím a moc pěkně jsi to shrnula! psychika je opravdu velmi důležitá část zdravého těla!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek :) Opravdu pět nejdůležitějších bodů, jen je občas složitější zkombinovat je dohromady, třeba já mám rozhodně nedostatek spánku, potřebovala bych den trošku natáhnout o pár hodin :D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký článek... kéžby se tím každý řídil!!! :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Celý život se divím tomu, že když spím víc než 10 hodin, jsem unavenější než kdybych spala 5 hodin..je to divné :D

    OdpovědětVymazat
  6. Nevěděla jsem, že spát více než 10 hodin je špatné? :O Ale už mi to konečně dává smysl! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Plně s tebou souhlasím :) a s tým spaním je to rozhodně pravda, když jdu spat pozdě- spím cca 7h jsem vyspaná, když jdu spat brzo spím cca 10,11h cítím se strašně unavená a spala bych dál :D
    Jinak mám taky blog byla bych ráda kdyby ses podívala :) http://lifewithpetra-blog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)