15. srpna 2015

Jak z bludného kruhu s názvem ZP

Se záchvatovitým přejídáním se potýká mnoho lidí. Ačkoliv jsem se k nim nikdy přidat nechtěla a vždy si myslela, že mě to obejde really?, nevyhla jsem se tomu. Článek o tom si můžete přečíst tady. Dnešním dnem můžu říct, že jsem z toho kruhu vážně venku ale neusínejme na vavřínech. Chci se s vámi teda podělit o jakési triky, které fungovaly na mě a pomohly mi toto období překonat. Pokud máte jakékoliv otázky, klidně se ptejte v komentářích :)



1. UVĚDOMTE SI ZAČÁTEK
Velmi důležitým bodem je uvědomění se, kdy a kde to všechno začalo. Kdy jste se poprvé přejedli a při jakých pocitech se vám nutkání vrací. Často je to po nebo během držení nějaké drastické diety, nebo z pouhé nudy. Postupně si z toho vypěstujete návyk, který se neustále opakuje - dokud nad ním nevyhrajete. Časem už opravdu nejde o ten prvotní problém - časem jde o zvyk, díky němuž ve vás mozek vyvolává pocit nutící k přejezení. 


2. ŽÁDNÝ CHEAT DAY
Cheat day je jasná pozvánka k přejezení se. Psala jsem o tom už tady. Raději si dopřejte cheat meal, než si povolit celý den. Protože tolikrát se to už zvrhlo v přejídání všeho, co jste si odpírali - tuny čokolád, burger, nebo pizza... Tohle není ta cesta. 


3. JÍDLO DĚLTE NA "CHUTNÁ MI" A "NECHUTNÁ MI"
Je strašně jednoduché dělit jídlo na "dobré" a "špatné" - jenže už to zavání nějakou dietou, jakýmsi omezováním, kdy si to "špatné" prostě dát nemůžete. Raději dělte jídlo na to, co vám "chutná" a "nechutná". Všechno si můžete v každém režimu dopřát - pokud znáte míru. 


4. ČISTĚTE SI ZUBY
Velmi účinná rada, která nepotřebuje moc velký komentář. Přece jenom, kdo má po zubní pastě chuť na čokoládu? Já rozhodně ne. 


5. ZAMĚŘTE SE NA NĚCO JINÉHO
Ve chvíli, kdy vás nutkavý pocit přepadne, máte dvě možnosti. Poslechnout instinkt a vyluxovat ledničku, nebo se zamyslet a vrhnout se na něco jiného, co vás zabaví. Úklid, cvičení, procházka... Něco aktivního, při čem nemáte moc velké šance myslet na hromady jídla. 


Snad vám dnešní článek aspoň trošku pomohl. Hodně doporučuju přečíst si knihu Brain over binge. A pokud si ji z nějakého důvodu nemůžete přečíst, věnujte čas alespoň tomuto článku od Moniky :)

Trpíte nebo trpěli jste záchvatovitým přejídáním? 

4 komentáře:

  1. Zuby jsou super věc, vždy mi to pomohlo proti chuti na sladké večer :) a při nejhorším si dám stejně kakao :D
    Ráda bych tě pozvala k sobě na giveaway: www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. to s čištěním zubů jsem taky dělala, to je super, i když chvilková pomoc :) jinak ale skvělé tipy!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky na mě občas přijde období, kdy se přejídám. Zatím to naštěstí po pár dnech přešlo. Rada s pastou je ale super, to mě nenapadlo. :D Super příspěvek. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
  4. Super rady :) ačkoliv já po zubní pastě můžu hned jíst :D
    Sice se nějak nepřejídám, ale mě pomáhá i když opravdu odolám, protože jak si dám jeden kousek, tak si dám i druhý a třetí ...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)