4. ledna 2016

Malé krůčky dělají velké rozdíly aneb jak změnit svůj jídelníček

Kolem Nového roku všude slyším samá předsevzetí, jak kdo zhubne, začne jíst okamžitě zdravě a pořádně cvičit, protože má každý výčitky z vánočního obžerství a svátky viní z několika kil nahoře. Chápu to, jsou prázdniny, cukroví a dobré jídlo všude kolem, ale nemyslím si, že by to mělo být důvodem mít denně přecpaný žaludek a přibrat 10 kilo za 10 dní. Jde to i jinak, dopřát si dobroty a zároveň nepřibrat moc. To jsem už ale odbočila, protože tady nechci rozebírat stravování o Vánocích, které jsou už za námi. Chci se věnovat drobným krůčkům ve změně zdravého stylu, respektive ve stravě. Náhlá a impulzivní rozhodnutí ke změně jsou fajn, ale ruku na srdce. Pokud svoje návyky zkusíte změnit ze dne na den od počátku, jak dlouho u toho vydržíte? Jak dlouho vás nepřepadne chuť na vaši oblíbenou čokoládu, bílou bagetu s tučným sýrem nebo na hranolky? Možná 10 dní, možná o něco déle. Ta chuť ve vás zůstane. Ale tady nejde o to změnit najednou všechno a už si nikdy nic nedopřát. Zdravý životní styl je o rovnováze, rovnováze mezi pro tělo prospěšným a neprospěšným. Mám pro vás pár tipů, jak svůj jídelníček postupně obměňovat a zbavovat se tak nezdravých návyků :)



Předpokládám, že se budeme bavit převážně o snaze zhubnout a přejít na zdravý styl, respektive se v tomto duchu zřejmě ponese celý článek. Několik tipů jsem už kdysi psala v minulých článcích, které doporučuju alespoň zběžně pročíst:

1. Vyměňte slazené limonády za čistou vodu nebo neslazený čaj
Možná se vám zdá divné, že první bod se týká pitného režimu. Je to však důležité, protože sladké vody obsahují kromě dalších sraček taky strašně moc cukru a kalorií. Vyměňte je za čistou vodu ochucenou citronem i jiným ovocem nebo za neslazený čaj. Pokud už musíte, oslaďte si čaj medem, který mimo cukru obsahuje i pro tělo prospěšné látky. Občas neuškodí ani ředěný 100% džus, nejlépe domácí a převážně ze zeleniny, která neobsahuje tolik cukru.


2. Vyměňte bílé pečivo za celozrnné
Kaloricky vás obojí vyjde téměř nastejno, ale z bílého pečiva nemáte nic - prázdné živiny. Díky celozrnné mouce ale do sebe dostanete také nějaké vitamíny, minerály a hlavně vlákninu, která vás udrží syté na delší dobu. Pozor ale na tmavé, rádoby celozrnné pečivo, které se jako zdravé pouze tváří a namísto toho je barveno karamelem. Čtěte etikety, kašlete na cereální, multicereální, sedmizrnné, vícezrnné... Hledejte celozrnné nebo žitné. Kompromisem by mohlo být žitno-pšeničné pečivo, kde je větší podíl žitné mouky.


3. Místo cukru používejte med nebo přírodní sirupy
Med nebo takový javorový, agáve sirup nebo datlový nejenže chutnají naprosto skvěle, ale také narozdíl od cukru obsahují pro tělo prospěšné látky. Obsah cukru je vysoký zejména díky fruktóze, kterou tato sladidla obsahují, ale svému tělu prospějete mnohem více než obyčejným cukrem.


4. Jezte více ovoce a zeleniny
Ovoce zejména dopoledne kvůli obsahu cukrů, zeleninu po celý den. Opravdu je do jídelníčku zařaďte více, mají blahodárné účinky pro vaše tělo. Přijmete tak dostatečné množství vlákniny, minerálů a vitaminů. Prospějí vašim střevům, podpoří trávení, nasytí vás a vsadím se, že vám bude i chutnat. 


5. Omezte sladkosti a pochutiny nebo je vyměňte za zdravější varianty
Pokud vás honí mlsná, není ve vašem jídelníčku něco v pořádku. Když už to na vás ale přijde, snažte se nespořádat celou tabulku čokolády. Dejte si ze začátku třeba řádek-dva, postupem času si místo sladké tyčinky vezměte jablíčko nebo jiné ovoce či zeleninu. Dobrou variantou je také nahradit dobroty zdravými věcmi, např. raw tyčinkami (Bombus), flapjacky (Wholebake), proteinovými tyčinkami (I., II.) nebo třeba zeleninovými čipsy či oříšky (v rozumném množství). Pokud vás chuť na něco dobrého přepadne večer u televize, nakrájejte si na proužky třeba mrkev nebo papriku. Budete něco chroupat a přitom do sebe nedostanete závratné množství kalorií. 


6. Začněte jídlo připravovat zdravě
To znamená vařením v páře, pečením, dušením, grilováním. Vyhněte se všem přípravám jídla na velkém množství oleje, téměř všechno se dá připravit zdravěji (neříkám bez tuku, říkám zdravěji). Místo smažených řízků je pečte na pečicím papíru (a ještě lépe bez strouhanky). Při pečení nebo restování stačí malé množství oleje, atd. atd. Také hranolky nebo americké brambory se dají připravit bez tuku v troubě. 


7. Jezte pravidelně a neuždibujte mezi jídly
I toto je velmi důležitý bod. Neustále uždibování znamená kalorie navíc a výsledku vůbec nemáte představu, kolik jste toho za den snědli. Navíc si zbytečně roztahujete žaludek a potom už nevnímáte signály těla, jste-li hladoví nebo už sytí. Jezte pravidelně porce, které vám vyhovují a mezi jídly si nechávejte pauzu. 


Chce to hledat způsoby, jak na to. Ne výmluvy, proč to nejde. Nedávejte si velké cíle, jakože ze dne na den začnete jíst zdravě. Dávejte si malé úkoly, které splníte a budete z nich mít dobrý pocit. Třeba uvaříte pro svou rodinu zdravý oběd. Místo snídaně v podobě kupovaných cereálií s mlékem si uděláte domácí granolu s jogurtem nebo teplou kaši s ovocem. U filmu místo brambůrku chroupejte čerstvou mrkev. Záleží jen na vás, jak se k tomu postavíte a s čím budete bojovat. Pokud se odhodláte, vyhrajete ♥

4 komentáře:

  1. ono to jde ze dne na den začít jíst zdravě a cvičit (několikrát vyzkoušeno), ale člověk musí mít obrovskou motivaci a odhodlání a pak mu to vydrží dlouho (ne jak já,která vydržela vždy jen chvilkově, pak povolila a pak zase znovu a pořád dokolečka:))

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek, myslím ,že jsi to tak pěkně, rozumně podala! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)