7. března 2016

Celozrnné piškoty a tvarohové tiramisu

Ahoj! Předem se chci omluvit, že teď buďto nepřispívám, nebo házím samé recepty. Moc nestíhám. Ale slibuju, že si brzy najdu čas už i na nějaký tematický článek opět ke cvičení nebo stravování. Každopádně doufám, že vás alespoň návod na dokonalou chuťovku trošku potěší :) Dneškem pro vás mám dva recepty v jednom článku. Proč? Souvisí spolu, což, pokud vám ještě nedošlo, zjistíte za chvíli :) Určitě už každý z vás ochutnal tiramisu. Ať už to pravé italské z vajíček a mascarpone, nebo lehce odlehčenou verzi ze zakysané smetany. Nevím, jak vy, já mám tiramisu strašně ráda, ale protože to není zrovna věc, která by pravidelně patřila do zdravého jídelníčku, snažila jsem se přijít na různé odlehčené varianty s jogurtem a podobně. Dříve jsem místo piškot používala mini bebe sušenky, ale nedávno mě napadlo upéct si doma celozrnné piškoty. Prošla jsem internet a pustila se do toho. Lepší věc jsem udělat nemohla, domácí piškoty jsou výborné, měkoučké, prostě úplně nesrovnatelné s těmi kupovanými. Navíc vám stačí pouhé 3 ingredience... A pak si z nich můžete na snídani vykouzlit nejlepší tvarohové tiramisu jako já ♥



Na celozrnné piškoty budete potřebovat:

3 vejce 
5 lžíc třtinového cukru
2 lžíce celozrnné pšeničné mouky
2 lžíce celozrnné špaldové mouky

A to je vše. Nejprve si vyšlehejte bílky do hustého sněhu a následně smíchejte se dvěma lžícemi cukru. Zbylý cukr vyšlehejte se žloutky do pěny. Postupně do ní zamíchávejte prosátou mouku a vzniklý sníh. Tip: míchejte v jednom směru, upečené piškoty nebudou popraskané. Těstem si naplňte potravinářský sáček a na pečicí papír tvořte kolečka o velikosti piškot. Mně vyšlo asi na 3 plechy. Pečte v troubě při 175°C asi 10 minut, do lehce zlato-hnědé barvy. Nechejte vychladnout a z pečicího papíru sloupněte. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Na zdravé tiramisu budete potřebovat:

6-10 celozrnných piškotů
půl banánu
kávu s rumem
130g tvarohu nebo řeckého jogurtu
malou lžíci javorového sirupu
holandské kakao

Postup je prakticky totožný s obyčejným tiramisu. Tvaroh či jogurt, dle vašeho výběru, si smíchejte s javorovým nebo jiným sirupem (použít můžete samozřejmě i jiný sirup nebo cukr, stévii,...). Do misky postupně vrstvěte piškoty namočené v kávě s rumem, kolečka banánu a tvarohovou směs a tak 2x za sebou. Na závěr posypejte holandským kakaem a nechejte odležet do druhého dne v lednici. 

Dobrou chuť ♥

2 komentáře:

  1. Tiramisu moc nemusim, ale piskotky rozhodne hodlam zkusit<3 a nevadi, ze ted moc nepises clanky, hlavne, ze si prece jen nekdy vzpomenes:))

    A mimochodem mam nejradši ze clanku recepty:D;)
    www.wantbefitm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě musím vyzkoušet :) jak piškotky, tak tiramisu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)