24. března 2016

Proč jsou bílkoviny důležité

Bílkoviny jsou spolu se sacharidy a tuky jednou z makroživin, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Zrovna bílkoviny, neboli proteiny, jsou nejzákladnější stavební látkou lidského organismu a už z tohoto důvodu bychom je neměli ze stravy vynechávat - jsou základem všech našich buněk, součástí hormonů, enzymů. Příjem bílkovin se mnohdy podceňuje a proto bych se tomu dnes ráda věnovala - budu se snažit vysvětlit, proč musíme určité množství zkonzumovat, co se děje s tělem, pokud strádá a nakonec i potraviny, ze kterých kvalitní bílkoviny přijímat. Snad vám dnešní článek řekne něco nového, nebo jen opráší staré znalosti :)




Když se o proteinech mluví jako o stavební látce, mnoho lidí si představí ty obrovské namakané kulturisty, jak zapíjejí kuřecí proteinem a nakonec se bílkovinám i vyhýbají, protože takhle vypadat nechtějí. Ne, takhle to nefunguje. Bílkoviny potřebujeme všichni bez rozdílu, nejen kvůli stavbě svalových vláken, ale také kvůli hezké pokožce, kvalitním vlasům, nehtům a taky funkčnímu imunitnímu systému. 



Stejně jako tuky i bílkoviny rozlišujeme na rostlinné a živočišné. Dříve se nejvíce preferovaly zdroje živočišné, především kvůli vyššího podílu esenciálních aminokyselin. V podstatě jsou pro tělo vhodnější, ale u výběru je dobré přemýšlet. Měli bychom dbát i na obsah tuků. Co se rostlinných bílkovin týče, jejich výhodou je nízký obsah tuku a vysoký podíl vlákniny. Bohužel ale obsahují jen malé spektrum esenciálních aminokyselin. Také můžou způsobovat různé zažívací potíže.



A kde proteiny čerpat? 

Maso
netučné drůbeží, libové vepřové, libové červené maso, králík, ryby (losos, tuňák, ...)
Vejce
mimo velkého množství esenciálních aminokyselin obsahují i dostatek vitaminu D
Mléčné výrobky
mléko, jogurty, tvaroh, kefír, sýry (mozzarella, riccotta, cottage, ...)
kvůli stravitelnosti jsou lepší zakysané výrobky
Sójové výrobky
tofu, tempeh, sojové jogurty
Luštěniny
hrách, čočka, fazole

Toto jsou nejzákladnější potraviny, které bílkoviny obsahují. Pak jsou na trhu různé výrobky určené především sportovcům. Mluvím o různých proteinových tyčinkách, šmakounech, proteinovém prášku a tak dále :) 



Já jím většinu potravin, které jsem vypsala výše, občas si za odměnu dám nějakou proteinovou tyčinku, v akci koupím šmakouna :D a protein přidám občas do ovesné kaše nebo jogurtu na ochucení :) Snažím se ho využívat jen občas a spíše vybírat z přírodních zdrojů :)

Odkud čerpáte proteiny vy? :) 

5 komentářů:

  1. Hezky a přehledně napsané :) Též jím všechny vypsané zdroje :) ale nesmím zapomínat třeba i na oříšky (spíše sice tuky, ale mají i bílkoviny :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju bílkoviny, mohla bych je jíst pořád, hlavně vajíčka :D

    OdpovědětVymazat
  3. TAkové hezké a přehledné zopakování není nikdy na škodu :) Bílkoviny mám jako cvičící člověk prostě jako hodně důležitou část jídelníčku a osobně nejraději asi tvaroh, šunka, kuřecí, ale i tofu nebo proteiny ve formě prášku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkně napsaný článek. Nejradši mám kuřecí maso, tvaroh a vajíčka. Btw na proteinech je založená ketonová dieta. :-) :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)