17. dubna 2016

Jídlo na prvním místě

Ahoj! Jak vidíte, snažím se své sliby ohledně článků opravdu plnit :D Dnes tedy již další recenze na nějakou knížku, kterou bych doporučila mnoha lidem, jelikož je v mnoha ohledech zajímavá. A pokud někoho nezaujme program, kterému se poté věnuje, určitě si ji alespoň přečtěte a zase o trochu lépe pochopíte pochody svého těla :) 



Dallas a Melissa Hartwigovi, kteří knihu napsali, jsou mladý manželský pár, pracující jako nutriční poradci a tomuto směru se hodně věnují. Od roku 2009, kdy jejich program spatřil světlo světa, pomohli mnoha lidem s jejich problémy (zdravotními i váhovými). 

A teď už ke knížce! Jde o publikaci, věnující se jídlu a jeho účinkům na lidské tělo. Autoři rozebírají stravu část po části a věnují se benefitům i negativům těchto skupin. Zaměřují se snad na všechno - luštěniny, pšenice, maso, mléčné výrobky, vejce... Ačkoliv nejsem zastáncem palea, nebo lépe řečeno mě paleo nikdy nelákalo, knížku jsem přečetla jedním dechem, protože jsem z ní vytěžila opravdu cenné informace. Nejen o potravinách, ale také o souvislostech s problémy, jako jsou potravinové intolerance nebo inzulinová rezistence, se kterými se potýkám. 


V druhé části se knížka věnuje programu whole30, který vás má naučit se správně stravovat ve světě plném zpracovaných potravin a také vás má zbavit závislosti na cukru. Tady to může přijít někomu až drsné, protože i já sama jsem měla pocit, že mi vyškrtali 99% potravin z jídelníčku a zbylo jen maso, vejce, zelenina, ovoce :D Každopádně dostanete pár instrukcí ohledně toho co jíst, kolikrát jíst, jak cvičit, a jak se případně vrátit zpátky k režimu. Takže se na minimálně 30 dní vzdáte cukru, sladidel, alkoholu, semenových olejů, obilovin, luštěnin, arašídů a mléčných výrobků. 

Ve třetí části najdete recepty, kterých se těch 30-xxx dní můžete držet. Zapomeňte ovšem na ultra zdravé věci, které by se byť jen očkem podobaly nezdravým a přesto byly připraveny podle zásad whole30. To je zakázáno. 


Co mi knížka dala:
Jak jsem se již zmínila, knížku jsem přečetla jedním dechem a udělala na mě velký dojem. Od začátku jsem byla rozhodnutá do programu jít. Zatím jsem se k tomu nedostala, ale cíl pro rok 2016 je jasný - vyzkouším to a podělím se s vámi o poznatky! Ačkoliv nejde o čistě hubnoucí program, pravděpodobně u něj zhubnete. Každopádně bych se ráda pokusila zbavit se té inzulinové rezistence a intolerancím, které mi celkem omezují společenský život :D Dále jsem se naučila, jaký vliv mají určité potraviny na moje tělo a podle toho je teď konzumuji více či méně. 

Knížku můžu určitě doporučit všem, co se přátelí s paleo stravou, i těm, kteří chtějí vyzkoušet něco jiného a také se spoustu věcí dozvědět. Já se určitě brzy do tohoto programu pustím a poté se za vámi vrátím se svými zkušenostmi. 


Znáte knížku? Četli jste, nečetli? A jaký na ni máte názor? :)

2 komentáře:

  1. O knížce jsem už párkrát četla, vypadá zajímavě, ale asi to není úplně pro mě..

    OdpovědětVymazat
  2. Také mě to moc neláká, jím to, co si řekne moje tělo... :-) Stačí ho poslouchat!

    Ale kdyby mi tu knížku někdo daroval, tak si ji určitě přečtu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)