22. června 2016

Proč se nevzdávat

Jak tak koukám, ze sekce Motivace tady už taky dlouho nic nebylo. Žádný obrázky, žádný duchaplný řeči o tom, jak zůstat na vaší cestě a nevzdávat se. Ne, že by mi to okecávání bůhvíjak šlo. Samozřejmě, co potřebuju, okecám i milionem různých způsobů, hlavně abych se vyhla trapnýmu tichu. Raději se snažím mluvit, mám-li zrovna den. Ale tohle není ten případ. Tento článek chci napsat už dlouho, v hlavě mám hromadu důvodů, proč se nevzdávat, jít si stále za svým cílem a neohlížet se příliš na ostatní. A právě proto dnes přidávám - omlouvám se, jestli vám to bude připadat chaotické. Dost možná to tak bude, snažím se ze sebe něco dostat. Něco, co by vám mohlo pomoct v těch horších dnech. Jak moc se to podaří, posuďte sami.



Ze začátku bych ráda řekla něco k tomu, proč to vlastně děláte. Jelikož má tohle být fitness blog aspoň víceméně, budu se teď zabývat nějakým formováním postavy - hubnutím, nabíráním svalů a podobně. Naprosto první, zásadní věc, je uvědomit si, proč to děláte. Proč chcete zhubnout? Abyste kamarádům dokázali, že na to máte? Abyste se líbili partnerovi? Aby se za vás rodina nemusela stydět? Nebo snad proto, abyste na lékařských prohlídkách stále neposlouchali, jak byste se sebou měli něco dělat? Můžete mít jakýkoliv důvod. Ale primárně byste se o něco měli snažit pouze pokud ta touha vychází z vašeho nitra. To jediné je jakási záruka, že vytrváte. A i když polevíte, vrátíte se brzy zpátky. Pokud změnu podstupujete kvůli někomu jinému, jakmile dosáhnete cíle, polevíte. Věřte mi. 


Změnit se musíte chtít sami, nikdo jiný to za vás neudělá. Vy sami byste měli mít chuť se sebou něco udělat, podpořit své zdraví správnou stravou a pohybem a zkrátka dělat pro sebe to nejlepší. Vy musíte být svým vlastním hnacím motorem. Ne kamarádi, ne partner, ne nějaká blížící se událost. Vy. A pak to bude fungovat. Změna bude trvalá.


Tou cestou, kterou se vydáte, získáte mnoho. Lépe pochopíte své tělo, naladíte se na jeho vlnu a nepůjdete proti němu něčím, co mu nesvědčí. Budete se cítit lépe. Lépe spát. Více vydržíte... A tady už pro vás mám pět takových základních důvodů, proč opravdu stojí za to změnit svůj život k lepšímu, aktivnějšímu. 
Nevzdávejte se!!!


1. Budete veselejší, energičtější
Pravidelné cvičení je kouzelné v tom, že ačkoliv vás během tréninku docela unaví, jelikož se budete snažit ze sebe dostat maximum, v celém dni a i dalších dnech, kdy se budete hýbat, vám dodá více energie. Začnete to sami pozorovat už po pár dnech, po příchodu z práce nebudete mít nutkání hned vlézt do postele, bude vám zkrátka lépe. Začnete zářit, budete lépe spát, a přitom k tomu stačí tak málo. Pohyb a zdravá strava. Co vám ještě brání ve změně?


2. Uděláte něco pro své zdraví
Zdraví není jenom o tom, nemít chřipku nebo neležet často v posteli s nějakou nemocí. Je to i o tom, jak vypadáte, jak záříte. Jestliže máte zašedlou, nezdravě vypadající pokožku, není to zrovna pěkný pohled. Pokud se začnete pravidelně hýbat a k tomu vyčistíte stravu, budete se cítit lépe zevnitř, a také se to odrazí na vašem vzhledu. Kůže se vám vyčistí, budete mít krásné a zdravé vlasy, nehty. Pravidelným pohybem budete taky posilovat vaše srdíčko, což není nikdy na škodu. Poklesne vám procento tuku, znormalizuje se vám tlak (jste-li vcelku zdravý člověk a nemáte nějaké vrozené vady), upraví zažívání. Všechno, co je potřeba ke zdravému a spokojenému životu. 


3. Budete ze sebe mít lepší pocit
Pokud se vám zrovna nechce cvičit, zkuste se přemluvit alespoň k 5 minutám nějaké aktivity - dost možná si po tom i přidáte. Představte si sebe ve dvou situacích - v jedné, kdy jste si zacvičili, přestože se vám nechtělo, a v druhé, kdy jste raději zalezli do postele s talířkem sušenek. V které situaci se cítíte lépe? Pokud chcete změnu od svého těla, tak pochybuji, že sušenková verze je pro vás lepší. A i 10 minut pohybu je lepší, než nic. Zkuste to, zacvičte si. Ještě jsem nikoho neslyšela říct "fakt lituju, že jsem dneska šel cvičit". Všichni známe spíše fráze "proč já jen dnes necvičil"...


4. Zvýší se vám sebedůvěra
To jde s nějakým úspěchem ruku v ruce. Jako lidé, kteří se sebou nejsou spokojeni, si připadáte jako šedá myš. Raději sklopit hlavu, chodit shrbení, moc na sebe neupozorňovat... Poznáváte se? Je čas na změnu! Tím, že k sobě začnete přistupovat jinak, zhubnete, díky zdravé stravě se budete cítit lépe, automaticky získáte na sebevědomí. Už se nebudete bát, budete chodit hezky vyrovnaní a opravdu ukážete světu, kdo jste. Zdravá dávka sebedůvěry je důležitá, hlavně po psychické stránce. Ale nejprve se musíte mít rádi vy sami. 


5. Budete dobře vypadat
Opravdu. Upravíte-li stravu a začnete se hýbat úměrně svému cíli, postava se vám začne formovat, tvarovat. Zhubnete, vybudujete si nějaké ty svalíky a budete se na sebe dívat raději, stejně tak ostatní vás budou vidět lépe. A taky si vás začnou vážit, jelikož jste to dokázali a nevzdali. Chcete se líbit sami sobě, ne? Mít se rádi. Musíte pro to ale něco udělat, zvlášť, pokud nemáte žádné předpoklady k tomu vypadat fit bez velké námahy. Makejte, tělo se vám odmění. 


2 komentáře:

  1. Díky za článek už 3 týdny držím stravu cvičila sem zatím jen 2 krát ale začínám nějak ztrácet motivaci. Takže NEVZDÁVAT SE

    OdpovědětVymazat
  2. Vytesat do kamene ;-) Hezký článek :-)

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)