24. března 2015

Věděli jste, co vám chybí?

Dobrá, dnešní článek nebude o nějakých zajímavých faktorech o ničem, ale zaměřím se zase na jistou část ze zdravého stravování. Nedávno mě na internetu zaujala otázka, co nám v jídelníčku chybí, když máme různé chutě na sladké, slané nebo tučné potraviny. Přijde mi to zajímavé a myslím, že i vám to občas pomůže, protože můžete sáhnout po zdravé variantě! :) Hurá do objevování :)




ČOKOLÁDA
Pokud máte opravdu neodolatelnou chuť na čokoládu a není to jen takový ten pocit, že si kousek zasloužíte za ty dobře odcvičené tréninky a za týdny bez větších prohřešků, postrádáte hořčík. Jeho dobrým zdrojem jsou například ořechy, nebo také ovoce a zelenina. Takže pokud nechcete hřešit čokoládou, sáhněte po jablku, vlašských ořeších nebo kešu oříšcích. 



SLADKOSTI
Touhu po sladkých buchtách, cupcacích, koblihách, sušenkách nebo oplatcích může mít na svědomí nedostatek chromu, uhlíku, fosforu, síry nebo tryptofanu. Sami málokdy poznáte, který z těchto stopových prvků vám vlastně chybí a tak je vhodné následující zdravé varianty vhodně nakombinovat. 
Chrom je bohatě obsažen v brokolici, sýrech, hroznovém víně a kuřecím mase. 
Uhlík nejčastěji najdete v čerstvém ovoci. 
Hodně fosforu obsahují vajíčka, hovězí a kuřecí maso, ryby, mléko, vlašské ořechy nebo zelenina. 
Síru můžete tělu dopřát v podobě brusinek, květáku, křenu nebo hlávkového zelí. 
A tryptofan najdete v bramborách, špenátu, rozinkách a sýrech. 



TUČNÉ JÍDLO
Netuším, jakou to má spojitost, ale to, že máme chutě na hamburgery nebo obyčejný smažený řízek nebo hranolky, má za následek pouhý nedostatek vápníku. A ten bohatě najdete v mléce, sýru a také v listové zelenině. Takže pokud nechcete utrácet za nezdravý cheeseburger, udělejte si listový salát doplněný třeba o mozzarellu. 



SLANÉ JÍDLO
Naopak nutkání cpát se tyčinkami, chipsy nebo nejrůznějšími krekry znamená postrádání chloridu nebo křemíku. Chlorid je k nalezení třeba v rybách či kozím mléce a křemík zase konzumujeme v oříšcích. A na kešu či lískových oříšcích si pochutnáte více, než na brambůrcích.



TĚSTOVINY A CHLÉB
Pokud jste si zažili touhu po chlebu s máslem, opečených toustech nebo špagetách či lasagních, chybí vám dusík. A tak si buďto dopřejte kousek chlebu či těstovin, nebo nahraďte masem, rybami, fazolemi nebo vlašskými ořechy.



Doufám, že vám dnešní článek k něčemu byl a třeba jen částečně vám otevřel oči, kde v jídelníčku můžete dělat chyby. Mně toto velice pomohlo a když mám teď chutě, vím, kde hledat zdravější variantu toho, co mému tělu chybí.

5 komentářů:

  1. to mi připomíná, že jsem dnes měla šílenou chuť na nějakou ovocnou šťávu nebo smoothie, tak jsem si udělala z jablek a citronu šťávu a hned jsem spokojená :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já si dnes dala bavorský vdoleček, pohnula se sklinkou arašídového másla a jsem spokojená! :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Občas prostě musíme dát tělo to, na co má chuť.. myslím, že si samo řekne :-). http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý článek :) Já mám nejčastěji chuť na různé pečivo, tak už vím, co mi chybí :D

    OdpovědětVymazat
  5. Podobné články jsem četla a určitě na tom něco pravdy bude :) Někdy mám ale pocit, že můžu mít všeho dostatek a stejně budu mít chuť na sladké, protože prostě mozek moc dobře ví, jak dobré to je:DD

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)