25. září 2016

Oopsie bread

Už jste slyšeli o takzvaném oopsie chlebíku? Název oopsie bread je poněkud zavádějící - vůbec totiž nejde o nějakou verzi pečiva, které si pod pojmem "bread" mnozí z nás vybaví. Každopádně se jedná o jakousi náhradu pečiva - bez mouky, bez droždí, s nekonečnou variabilitou. Zkrátka ideál pro všechny, co buďto nemůžou lepek, nebo pro ty, kteří z nějakého důvodu omezují sacharidy. Chutná výborně a docela rychle mizí, aspoň teda u nás :) 



Na 6-8 oopsie breads budete potřebovat: 

3 vejce
100g lučiny (nebo jiného krémového sýru)
sůl a pepř
1 lžička vinného kamene (kypřicího prášku)
dle chuti bylinky, semínka

Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, žloutky poté rozmíchejte s lučinou, solí, pepřem, vinným kamenem a vámi zvolenými přísadami. Žloutkovou směs přelijte k bílkům a spojte dohromady tak, aby zůstal sníh co nejvíce nadýchaný - vmíchávejte velice opatrně! Plech si vyložte pečicím papírem, lžící vytvarujte 6-8 placiček a pečte při 175°C dozlatova - přibližně půl hodiny, ale záleží na typu vaší trouby. Kontrolujte a oopsíky nespalte :) 
Namažte si na ně pomazánku nebo obložte šunkou a sýrem, přidejte zeleninu a máte na světě zdravou svačinku nebo večeři. Pokud je nenecháte oschnout, vydrží i několik dní. 


Navíc, jak jsem psala už v úvodu, oopsíci jsou variabilní úplně podle vašich preferencí - dochuťte je, čím chcete. Fantazii se meze nekladou. Placičky uvítají nejrůznější bylinky či semínka. Mým osobním favoritem je kombinace medvědího česneku, tymiánu a sezamových semínek :)

8 komentářů:

  1. To vypadá zajímavě... Vyzkouším a uvidím, jak mi to bude chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Oopsie bread jsem sice neslyšela, al tento recept jsem už někde zahlédla :)

    OdpovědětVymazat
  3. O Oopsie bread jsem rozhodně neslyšela, každopádně recept vypadá zajímavě a moc ráda ho vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem kdysi viděla podobný recept z tvarohu, ale nezkoušela jsem ho. Ale nemuselo by to být špatné

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to super :) Já teď objevila jakýsi "fit chleba" od Penamu, sacharidů má minimálně, ale zase to složení pokulhává v tucích a jiných makrách... pomalu už se dostávám do fáze, kdy se pečivo nesnažím už nijak nahrazovat a zkrátka ho nejím vůbec.
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, ten od Penamu si taky čas od času koupím, jen tak, kvůli chuti :)
      Já se zase dostávám do fáze, kdy se vracím buďto k domácímu pečivu, nebo opravdu těm celozrnným variantám, které jsou zkrátka chuťově jinde než ty náhražky.. :-D

      Vymazat
  6. Jee to vypadá super, určitě to vyzkouším. :) Už jsem si to hodila do oblíbených. Pečivo se teď právě snažím vyřazovat a tohle vypadá jako super náhrada.

    Barbora - Yoga and tea

    OdpovědětVymazat
  7. Achjoooo :( kvůli intoleranci na laktózu takové věci ani nemůžu :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)