10. listopadu 2014

Speciál o ovesné kaši

Ať mi ještě někdo řekne, že nesnídá kvůli nedostatku času. Protože já si bez snídaně nedokážu představit den, udělám si na ni čas každý den. I když zaspím a nestíhám. I tehdy to jde. Důležité je nasnídat se, nenutit tělo pracovat na prázdný žaludek, bez paliva. Ale o tom jsem vám psala už v tomto článku.

Kakaová ovesná kaše, banán, arašídové máslo, alfa-alfa semínko, javorový sirup
Jak jste si již mohli několikrát všimnout, snídám sladce. Když mám sladkou snídani, nemám pak celý den na cukrové bomby chuť a večerní přežírání se čokoládou není můj případ.

Jáhlová kaše, hruška, lískooříškové máslo, med

Nejčastěji snídám kaši. Samozřejmě nepohrdnu ani lívanečky, palačinkami nebo wafflemi. Ty si ale po ránu dopřávám buď o víkendech nebo ve dnech, kdy mám na přípravu snídaně dostatek času. Ve školní dny toho mám ráno docela dost, a tak bych si je nedokázala ani pořádně vychutnat! :)

Kakaová ovesná kaše, půl banánu, půl nektarinky, arašídové máslo, datlový sirup

Kaše šetří můj čas. Proč? Je hotová do tří minut, pak už jen nějaké to dozdobení ovocem, oříšky nebo máslíčky a můžu snídat. Dříve jsem si dopřávala pouze ovesnou, ale teď začínám zkoušet i jáhlovou, pohankovou, rýžovou, kukuřičnou nebo míchám dva typy vloček dohromady. Nebo k jednomu druhu přidám trochu rýžové krupičky. Ta pak vytvoří dokonalou konzistenci a božská snídaně je na stole. 

Karobová ovesná kaše, mražené ostružiny, banán, mandlové máslo, toffiffe

Kašička je stálice a taky favorit, líbí se mi na ní, že si ji můžu dát s čímkoliv. Ale i tady platí známé pravidlo méně znamená více. Já chápu, po ránu máte chutě na vše možné, ale věřte mi, naházet na kaši všechno není to pravé ořechové.

Kukuřičná kaše, mražené ostružiny, mandlové máslo

Musíte vybírat, kombinovat, ale nepřehnat to. Ze začátku jsem to dělala také, jedla kaši a na ní z každého něco. Ale tenhle způsob postrádá ono kouzlo. Pak si žádnou ze surovin pořádně nevychutnáte a snídaně klesá na úrovni.

Kakaová ovesná, pečený banán, bílá čokoláda, arašídové máslo

Jak vařím ovesnou kaši? Mně na snídani stačí takových 50-60g vloček, to množství odpovídá asi 5-6 lžícím. Pokud míchám vločky s krupicí, dávám 4 lžíce vloček a lžíci rýžové krupičky. Vločky uvařím ve 200ml tekutiny (já používám mléko s vodou v poměru 1:1). A pak už jen dochucuji a přihazuji ovoce :)

Karobová ovesná kaše, banán, hroznové víno, arašídové máslo

Přímo do kaše nejraději přidávám:
kakao
karob
skořici
hořkou čokoládu
kokos
lněná semínka
chia semínka

Ovesná kaše s krupicí a lněným semínkem, banán, mandle, med

Na dozdobení používám především čerstvé ovoce (ale ani mražené či sušené není k zahození) a dále pak ořechy, různá semínka nebo ořechová máslíčka ♥

Kakaová ovesná kaše, banán, mandle, slunečnicová semínka, rozinky, kokos, datlový sirup

A protože já ráda sladké, často kaše doslazuji a k tomu mi slouží:
med
javorový sirup
datlový sirup

Kakaová ovesno-jáhlová kaše, banán, hroznové víno, kešu máslo, javorový sirup

Mám několik oblíbených variací, o které se s vámi nyní podělím:

1. Kokososovo-čokoládová kaše: Vločky uvařím spolu s kostkou hořké čokolády a lžící strouhaného kokosu. Dozdobím banánem a arašídovým máslem. Případně ještě posypu kokosem.

Čokoládovo-kokosová ovesná, půl kaki, půl banánu, arašídové máslo, javorový sirup

2. Kaše s překvapením: Do misky dám pokrájenou půlku banánu, hrst oříšků, strouhaný kokos a nasekanou kostku čokolády. Směs promíchám a zaleju uvařenou kaší.

Ovesno-jáhlová kaše se lněným semínkem, půl banánu, sušené švestky, mandlové máslo

3. Podzimní kaše: Spolu s vločkami uvařím v mléce a vodě skořici, polovinu jablka a polovinu banánu (obojí pokrájené na tenounké plátečky). V misce dozdobím rozinkami, oříšky a zakápnu medem.

Ovesná kaše se lněným semínkem, skořice, med, jablko, rozinky, lískové oříšky

Máte rádi kaše tak jako já? Jak je máte nejraději? 
Podělte se :)

11 komentářů:

  1. koukám že se mi neodeslal komentář, pche :D
    taky už si den bez snídaně neumím představit a ráda si kvůli snídani přivstanu :)
    tvé kombinace jsou super, máš podobné, jako já .. kakao, hrozno, a nejvíc klasika banán <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banán prostě chybět nemůže, jinak jsem na prášky! :D

      Vymazat
  2. Já si moc ráda dopřávám ovesnou kaši,ač i třeba nemám čas.:)
    Tvé kombinance jsou moc pěkně provedené.
    www.una-vez-mas-la-anorexia.blog.cz
    www.fitzdravyzivot.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Máslo kupuješ nebo vyrábíš? :) doporučuji zkusit udělat arašídové se skořicí, je to mňamka ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupuji, ale tuhle variantu jsem už někde taky viděla a zaujala mě! :)

      Vymazat
  4. Určitě si přivstan a tuhle dobrotu si udělej! stojí to za to :3 Já kaše naprosto miluju! nejrači mám s banánem, malinami a jablkem a k tomu máslíčko a čokoláda, jak se v té horké kaši roztečou..Mňam!!!! a máš je krásně nazdobené :)

    http://the-biggestfear.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. kaše jsou BEST! :) budu se muset taky vrátit ke kašování. Vždy jsem si dělala pohankovou s kostičkou čokolády a k tomu čerstvé ovoce - jablíčka nebo hrozno. Teď jsem si teda udělala chuť ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky snídám kašičky a taky jsem zjistila že kdykoli snídám něco jinýho, spíš podléhám sladkostem xD a ze snídání při zaspání matinka vždycky šílí coby nezodpovědnosti xD že nechápu jak mmůžeš dávat do kaše tak velký kusy ovoce jsem už asi psala takže jediný účel mě napadá pro okrasu, jinak to snad stejně musíš krájet, ne? a příchutě máme oblíbený podobný ;-)
    --
    No jo, moc se toho nedělo, tedy moc neobvyklýho, ale něco přidávat musím, fotit nestíhám, kapitoly moc lidí nečte a deníček bych si psala i tak takže jsem ho sem musela hodit i s tak malým množstvím novinek xD
    Lampioňák musíte mít taky, jen je pro děcka ze základky, takže o něm asi nevíš, ale M. bydlí ve škole tak ví všechno xD její táta je tam totiž školník :-) Taky bych radši kdyby byla obvyklá kráva ale dávala lepší známky, ale na její chování si už rodiče stěžovali tak se snaží aspoň v tomhle xD
    Do P. už zas tak zamilovaná nejsem, ale vždycky ho budu mít ráda, takže mám pořád z každýho společnýho zážitku druhý vánoce xD občas mě to pořád popadá, ale odolávám už líp :-)

    OdpovědětVymazat
  7. To je inspirující, asi začnu zase kašovat... Za poslední měsíc jsem měla snad každý den stejnou rutinu - bílý jogurt, domácí müsli (v podstatě jen opražené vločky se směsí oříšků, brusinek a slazené medem), ovoce a kafe. Ale ty tvoje fotky a krásné věty, jak popisuješ kaše jsou lákavé :)

    OdpovědětVymazat
  8. Muzu se prosim zeptat na presny postup jak delas treba ovesne kase? Myslim ti jestli ji varis v mlece nebo vode, nebo ji den predem namacis do mleka nebo do vody nebo jak? ;-) děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, v článku je všechno napsáno :) Vařím ve 200ml tekutiny, mléko s vodou v poměru 1:1 :)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář :)