20. června 2015

Kokosový olej

Někteří ho zařazují mezi superpotraviny, jiní jsou zásadně proti a tvrdí, že se do zdravé kuchyně rozhodně nehodí. Pravda je, si myslím, někde mezi. Osobně bych tuto všestranně využitelnou potravinu mezi tzv. superfoods zařadila a v článku bych ji hlavně ráda blíže přiblížila. V poslední době je kokosový olej mým nejoblíbenějším, používám ho všude! Tak si o něm pojďme říct něco víc :)



Kokosový olej je pro mě jeden z nejlepších a jeho využití je opravdu pestré. Můžete ho použít klasicky v kuchyni, ale i v péči o tělo. Můžete si z něj připravit masku na vlasy, balzám na rty, použít jako tělový či pleťový olej i k masážím. Má také schopnost regenerovat pokožku při spálení. Je pomocníkem v boji proti celulitidě i při hubnutí - podporuje trávení a správnou činnost metabolismu. 

Získává se z kokosové dužiny čerstvých ořechů lisováním za studena. Díky obsahu nasycených mastných kyselin nežlukne a má dlouhou životnost - až 2 roky. Je tepelně stálý a proto se hodí i při vaření. Uchovává se v pevném stavu a do tekutého skupenství se dostává při 24°C. 


Při zjištění, že olej obsahuje nasycené tuky, mnoho lidí raději sahá po něčem "zdravějším", ale není se čeho bát, naše tělo v rozumné míře i tyto tuky potřebuje. Mastné kyseliny (triglyceridy) v kokosovém oleji jsou velmi dobře stravitelné, neukládají se v našem těle jako tuk, jsou dobrým zdrojem energie a nezvyšují cholesterol. Naopak snižují riziko některých srdečních chorob a arteriosklerózy i osteoporózy. Dále olej obsahuje kyselinu laurovou, která vytváří sloučeninu ničící bakterie, viry, plísně, kvasinky a další látky v našem těle. Tato látka je netoxická. Olej je vhodný i pro malé děti, kterým se tak zvyšuje schopnost vstřebat vápník, hořčík a aminokyseliny. 


Já sama, jak jsem se již na začátku zmínila, využívám olej opravdu všestranně. Dělám na něm palačinky, lívance, maso, waffle, přidávám ho do těst zdravých koláčů nebo korpusu u cheesecaku. Někdy si jím jen pomažu ruce nebo popraskané rty, protože skvěle hydratuje. Občas si ho maličko vetřu do vlasů, které jsou pak krásně lesklé a jemné. A jako tělový olejíček taky není špatný! :) 

Co vy, používáte kokosový olej? K jakým účelům? Napište mi :)

5 komentářů:

  1. Zrovna jsme se teď ve škole o něm bavili. A došli jsme k závěru, že jeho použití jako kosmetika a studená kuchyně ano, ale na smažení by se moc používat neměl.
    Já jsem ho nikdy tedy nepoužívala- moje peněženka pláče už teď, natož po nákupu tohoto oleje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný nesmysl, že by se neměl používat ke smažení. Na smažení je to jeden z nejlepších a nejkvalitnějších olejů!

      Vymazat
  2. Já na něm strašně ráda "smažím"...úplně miluju, jak voní, třeba pod palačinkama nebo kuřeti na kari :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Už bych si ho opravdu měla pořídit, mluvím o něm už asi čtvrt roku! :D a moc děkuju za komentář :)

    OdpovědětVymazat
  4. využívam ho tak ako ty, ale plánujem ho využiť aj na tvár, vraj pomáha na vyrážky :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)