7. července 2015

Chia semínka

Jedna z mnoha superpotravin, v poslední době čím dál tím známější a oblíbenější! Mají výborné nutriční hodnoty, příznivý účinek na chod celého těla a tím pádem v superfoods zaujímají čestné místo. Já si je v poslední době oblíbila a používám je často. Prostřednictvím článku bych je chtěla představit neználkům a těm, kteří jsou znalí, připomenout :)



Jde o drobná semínka šalvěje hispánské, původně pochází z Latinské Ameriky. Společně s fazolemi, kukuřicí a amarantem pařila chia k zakladním potravinám v aztézkém jídelníčku. Jejich vysokou cenu také dokazuje to, že kdysi dávno se využívala i jako platidlo v oblasti Mexika. Název pochází z aztézkého slova chian, což znamená olejnatý. Tolik k historii.


Jsou velmi oblíbená pro svou výživovou hodnotu. Semínka jsou bohatým zdrojem proteinů, sacharidů, omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a celým spektrem potřebných prvků (železa, vápníku, zinku, fosforu, hořčíku a další). Obsažené mastné kyseliny příznivě působí na kardiovaskulární systém. Jejich hydrofilní vlastnost jim umožňuje navázat tolik vody, že svůj objem zvětší až 12x. Tím se vytvoří jemný gel, který snižuje hladinu cukru v krvi, proto jsou oblíbená i u diabetiků. Snížení cukru má za následek vyvolání pocitu hladu. Pravidelným užíváním lze předejít celé řadě onemocnění.


Chia semínka používám do kaší, smoothie, tvarohu, jogurtu, nebo si z nich dělám výborný puding

Máte rádi chia semínka? Kam je ve svém jídelníčku přidáváte? :)

6 komentářů:

  1. Pokud ti chutná tofu, tak si myslím, že ti chutnat bude :) je to zvláštní chuť, ale moc dobrá!
    Tak to já tam protein nedávám kvůli bílkovinám, ale kvůli chuti :)
    Chia semínka jso fajn, ale chia puding nemůžu ani vidět :D jednou jsem se ho přejedla a hnus..:D

    OdpovědětVymazat
  2. teď jsem si je nedávno poprvé koupila a chystám se z nich udělat zmíněný puding, snad mi bude chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já chia semínka používám celkem často :).
    Nejvíce do pečení,přidávám je do kaší,jogurtu,tvarohu a chia pudink miluju taky :D
    Před rokem nam je s mamkou ukazala babicka a od te doby je cpeme do vseho :D

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem zkoušeila, dělala jsem z nich pudink a byl vynikající, nedám na ně dopustit! :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Mám je moc ráda. :) Hlavně ve smoothie nebo v jogurtu. Puding z nich je super, i marmeláda.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsou super do různých koláčů, jako pojidlo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)