18. července 2015

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou mezi lidmi čím dál více oblíbené, což je pravděpodobně způsobené velkou vlnou fitness. Vločky jsou zdravé, plné důležitých živin a ve zdravém životním stylu mají určitě co dělat. Třeba já si bez nich nedokážu představit den. Nejčastěji jsou součástí mé snídaně, občas i svačiny. Taky jimi nahrazuju část mouky v koláčích, abych zvedla výživové hodnoty :) Ale víte, co opravdu skrývají? :)



Ovesné vločky se získávají loupáním ovesných obilek, které jsou nejprve napařované. Obilná zrna jsou nejprve vystavena vlhku, a poté suchému teplu v sušárně - při tomto postupu vzniká známé aroma. Vločky pomáhají při střevních a žaludečních potížích nebo poruchách trávení. Posilují imunitní systém a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Vločky jsou vhodné do diety - mají nízký obsah kalorií, pomáhají při odbourávání tuku a cholesterolu, proto je mohou konzumovat i diabetici a osoby se srdečními chorobami. 


Jsou blahodárné svými nutričnímu hodnotami. Skrývají v sobě 66% sacharidů, 16% bílkovin, 7% tuku a 12-16% vlákniny. Taktéž jsou vynikajícím zdrojem vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové. Obsah železa ve vločkách je téměř stejně vysoký jako u masa. Co se minerálů týče, spolu s vločkami do sebe dostanete vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan


Z ovesných vloček lze připravit cokoliv, jejich škála využití je velmi široká - kaše, do pečení, různé placky, sušenky, müsli... ale také je můžete použít jako zavářku do vývarů, nádivek či zeleninových pokrmů. Fantazii se meze nekladou :) 


U mě figurují nejčastěji u snídaně - ve formě kaše, lívanečků, wafflí, müsli. Pokud jde o slané varianty, přidávám je občas do bramboráků, různých zeleninových placek nebo v nich obaluji sýr ke grilování :) Používám je hodně v receptech, které jsem tady na blogu publikovala, stačí se podívat :)


Na jaký způsob vločky preferujete vy? :)

6 komentářů:

  1. Zajímavý článek :))) !
    Já jím ovesné vločky skoro každý den nejčastěji jako kaši,do jogurtu,domaci musli,vafle apod. ale taky miluju vlockovou polevku od mamky a pizzu z ovesnych vlocek kterou mam taky na blogu :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já vločky dávam skoro všude, ale ovesnou ráda nmeám :D :) krásny článek


    http://pozitivnenaladena.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Na ovesné kaše nejsem, ale přidávám vločky do krupicové. :D Taky je hodně využívám v pečení a přidávám do koktejlů. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já vločky jím především ve formě musli - občas kupovaného, občas domácího. A pak jako ovesnou kaši. Do pečení je používám výjimečně - vlastně jen do banánových muffinů.

    OdpovědětVymazat
  5. Ovesné kaše jím hlavně k snídani, jelikož oni jediné dokáží zkrotit můj vlčí hlad po ránu :D. Tyjo, ale že mají tolik železa jsem fakt nevěděla. Moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám doma vždycky hromadu ovesných vloček :-D Dávám je snad všude a na pečení už nepoužívám nic jiného :-) A raději místo přeslazeného kupovaného müslli po ránu si udělám ovesnou kaši :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)