22. července 2016

Chyby při hubnutí spojené s pohybem

Ahoj, tak vás vítám u dalšího článku, tentokrát opět něco ze sekce tipů k hubnutí. Lidí, kteří se se sebou snaží něco dělat neustále přibývá, a zrovna jim by těchto 6 věcí mohlo pomoci k dalším výsledkům. Chyby děláme všichni, někteří už jsme se poučili, ale někteří stále čekáme na to, až nám někdo další otevře oči. Věci, o kterých ve článku píšu, se týkají hlavně cvičení. Příště se budu trošku věnovat stravě, nechtěla jsem to plést všechno dohromady, protože by článek byl zbytečně dlouhý. :) 



1. Nedostatek regenerace
Je úžasné, že vás začalo bavit sportování, naprosto to chápu, ale nic se nemá přehánět. Během týdne byste měli mít minimálně jeden, ideálně dva dny tzv. rest day, kdy cvičit nebudete. Případně půjdete třeba jen na procházku, což je takový nenáročný pohyb. Pokud se budete vystavovat náročnému každodennímu cvičení, vaše tělo se bude více stresovat a začne produkovat větší množství kortizolu. Tento hormon způsobuje zvýšené ukládání tuků, zejména v oblasti bříška.



2. Žádné změny
Stereotyp je docela nuda, nemyslíte? V první řadě pro vás, v druhé řadě pro tělo. Určitě to znáte - po prvním cvičení vás bolí celé tělo, ale když vytrváte, bolest časem vymizí a už nebudete každý další den tak zničení. Jestliže denně opakujete to samé cvičení, přestanete po pár týdnech vidět výsledky - tělo si zkrátka zvykne. Pokud nezvedáte náročnost cvičení, nemá se vlastně kam posouvat. Proto obměňujte typy aktivit, nebo zvyšujte svoje limity.



3. Zapomínáte na protažení
Strečink je nesmírně důležitý, ačkoliv přímo hubnout vám nepomůže. Neměli byste ho ale vynechávat, jelikož slouží jako prevence před zraněním a bolestmi svalů. Protahujte se proto před tréninkem i po tréninku! Navíc to určitě oceníte den po cvičení - vstávat se vám bude s menší bolestí. 



4. Neustálé kardio
Ano, kardio je při hubnutí klíčové - spalujete více kalorií a je také výborné pro vaše srdíčko. Nesmíte to ale přehánět, protože po určité době si tělo přestane brát energii z tuků. Začne čerpat ze svalů, a to nechceme. Se ztrátou svalů se vám zpomalí metabolismus a tím pro vás bude hubnutí obtížnější. Takže kardio ano, ale kombinujte s jiným druhem cvičení. 



5. Netrénujete silově
Kromě kardia je pro vás důležité trénovat i silově - možná důležitější, než samotné kardio. Posilováním budete budovat svaly, které vám zajistí rychlejší metabolismus a snadnější hubnutí. Jako bonus se vám tělo vytvaruje, zpevní, a bude na pohled zkrátka hezčí.



6. Špatná odměna
Na cestě hubnutí je žádoucí se občas nějak odměnit a motivovat v pokračování. Ovšem zajít si po každém druhém cvičení na burger nebo sníst kyblíček zmrzliny není to pravé. Cvičení pak ztrácí efekt. Zkuste proto jinou formu odměňování se - kupte si nové oblečení, zajděte si na masáž nebo na wellness. Věřím, že zvládnete vymyslet ideální dárek pro vás :)



Děláte některou z těchto chyb, nebo jste cvičení už naprosto vychytali? :)

6 komentářů:

  1. Krásně napsané :)
    Kardio mě baví víc než posilování, ale snažím se ;)

    OdpovědětVymazat
  2. "...po určité době si tělo přestane brát energii z tuků." Můžu se zeptat, po jaké přibližně době?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U každého jinak, prostě když si tělo zvykne na stereotyp :)

      Vymazat
  3. Moc hezký článek. už se těším na ten o stravě, protože to je pro mě větší problém než pohyb.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Strečink a rozehřátí je hodně důležité. Předejde se tím natažení svalu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)