4. srpna 2016

30 days of Yoga

Jógu jako takovou jsem nikdy moc nevyhledávala. Raději mám tu výbušnější aktivitu, u které spotřebuju nějakou nadbytečnou energii, třeba běh, bruslení a cvičení s činkami, HIIT. Čas od času jsem si zacvičila power jógu podle videí zahraničních trenérů, ale častěji než jednou do měsíce to teda nebylo. Ale teď jsem musela udělat výjimku. Proč a jak se dozvíte uvnitř článku :P :) 


Asi tak před 2 týdny jsem ovšem začala mít zdravotní problémy, jak jste se mohli dočíst v předposledním deníčku. Jelikož jsem nemohla dělat nic moc aktivního, vzpomněla jsem si na jógu a pak taky na všechny výhody, které přináší. O tom jsem ostatně taky napsala článek - najdete zde. A protože jsem po této 30 denní "výzvě" už déle pokukovala, konečně jsem se do toho pustila. Dneska (terpve dneska) vám chci říct, co se mi líbilo, co ne, co mi pravidelná jóga přinesla :)


Celý program, všech 30 dní, je volně dostupných na youtube.com nebo za drobný poplatek na stránkách autorky. Tím měsícem plným hatha jógy vás provede usměvavá, mně na první pohled sympatická Adriene Mishler. Je vtipná, pohodová a troufám si říct, že vás svou pozitivní energií zasáhne a osloví :) Má na svém youtube kanálu hodně dostupných videí, neváhejte ji aspoň omrknout.


Zpátky k programu. Cvičí se každý den jiné video, která mají 12-35 minut. Jsou to vlastně takové základy jógy, tím, že to je hatha jóga, tak se déle setrvává v jednotlivých pozicích. Je to skvělé třeba na protažení, pokud vás bolí záda, tak úplně ideální :) 


Díky tomuto programu jsem se luxusně protáhla, doteď mám stále nutkání se celý den různě protahovat a intuitivně se tak zbavovat bolestí zad, kloubů. Což je skvělé, už nejsem tak zkrácená :) Když se přes den aspoň trošičku neprotáhnu, cítím to už odpoledne. Bolí mě klouby i svaly, a zkrátka to není vůbec příjemné. 


Na začátku, až někdy do poloviny programu, jsem ale měla velký problém s koncentrací - chyběla mi ona výbušnost, ačkoliv jsem na ni neměla energii, nedokázala jsem se vnitřně moc zklidnit. Brala jsem to spíše jako takové protahovaní, ostatně s takovým účelem jsem do celého programu šla, a s takovým výsledkem také vycházím :) 

Po tom měsíci (a nějakých pár týdnech navíc) jsem se zase radostně vrátila k oněm HIIT tréninkům, které mě přeci jen naplňují více. A co vy a jóga? Napište mi :)

4 komentáře:

  1. Zatím jsem zažila jenom jednu hodinu jógy a myslela jsem, že umřu :D nebavilo mě to, jsem taky více na výbušnější sporty. Ale protahovat se každé ráno musím - pak se cítím celý den už okej a nic mě nepřekvapí.

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky když se mě někdo ptá co cvičím a já odpovím, že jógu, tak většinou všichni reagují stylem - jé, jenom jógu? To je samý protahování co? A kde si vzala ty svaly? :-D
    Takže není jóga jako jóga. Jóga rozhodně není žádné lehárko. Určitě za zkoušku stojí ashtanga jóga nebo bikram jógu. Bikram tedy nejde cvičit doma, ashtanga ano, ale já nejsem ani trochu zastáncem podle videí. Jógou si může člověk ublížit, takže dobrý lektor je důležitý.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle challenge chtěla zkusit i kamarádka, mě nijak zvlášť neláká, asi bych stejně jako ty měla problém s koncentrací a asi to pro mě není to pravé :)

    GIVEAWAYAnother Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Po přečtení tohoto článku jsem si zacvičila yogu od Jillian Michaels :D To jsem dřív cvičívala a je to super :)
    Beat

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)