25. října 2016

Proč se věnovat CORE tréninkům

CORE, nebo taky hluboký stabilizační systém, je souhrnné označení skupinky svalů, které se ukrývají pod povrchovým svalstvem. Patří sem například bránice, příčný břišní sval, pánevní dno, vzpřimovače páteře a zadní část šikmých břišních svalů. Tato část svaloviny, ač působí nevýrazně, je pro nás velmi důležitá, a proto bych se dneska ráda věnovala právě tréninkům - proč je cvičit, jak cvičit, jak je ztížit a další :)



Proč je posílení hlubokých vnitřních svalů tak žádoucí? Pokud nemáte zpevněné jádro, můžete si během běžného cvičení lehce ublížit a poranit si záda. Posilování středu těla byste se měli věnovat v jakékoliv fázi života - ať už jste naprosto zdravý jedinec, nebo máte po úrazu, operaci, těhotenství či toužíte po plochém bříšku. 


CORE je jakýsi základní stavební kámen, který je potřeba pořádně upevnit, aby tvořil stabilní oporu. Pevné jádro zajišťuje rovné držení těla. Správnou funkcí těchto vnitřních svalů se dokážeme vyhnout bolesti zad, krční páteře ale i větších kloubů (kyčle, kolena, ramena). Silný střed těla je základem všech programů, ať už silových či kondičních, vytváří totiž stabilitu pro všechny ostatní pohyby. Má vliv na správnost pohybu a jeho efekt. 


Důvodů pro posílení této části těla je ale mnohem víc. Zlepší se vám rovnováha i fyzický výkon, břišní svaly se vám budou tvarovat lépe než při cvičení pouze povrchových svalů, zvýšíte svou flexibilitu, sílu a vytrvalost. Při cvičení core je důležité správně dýchat, je to naprostý základ pro funkčnost cviků. Není to ze začátku jednoduché, ale poté, co správné dýchání ovládnete, zařadíte ho automaticky do běžného života. 


Nejlepšími cviky jsou variace stolečku a prkna. Základní cviky vám popíšu v jednom z následujících článků, abych vás délka článku neodradila. Co se týče pomůcek ke cvičení - k základním verzím nepotřebujete prakticky nic, snad jen podložku ke cvičení. Pokud si ovšem posilování chcete maličko či více ztížit, lze nějaké pomůcky využít. Já osobně mám nejraději sliders (klouzací podložky), gymnastický míč a jednoduché činky. Lze ovšem využít i další věci, které jsou dostupné ve fitcentrech - bosu, TRX a další. :) 


Sama jsem se posilování core začala cíleně věnovat až nedávno, začala jsem mít problémy s bolestmi zad, krční páteře a ramen. Na doporučení fyzioterapeuta jsem se cvikům tedy začala věnovat. Stačilo mi cca 10 minut 2-3x týdně a už po 3 týdnech cítím zlepšení. Kromě core samozřejmě silově cvičím téměř každý den, kde hluboký stabilizační systém taky dost zapojuji, je tedy možné, že někdo bude potřebovat cvičení častější. Pointou ovšem nemá být frekvence cvičení, ale to, že posilování této části opravdu pomáhá! :) 

Věnujete se čas od času CORE? :) Dejte mi vědět do komentářů! 

10 komentářů:

  1. Zase skvělý článek - já snad začnu cvičit :-D. Néé, moc ráda čtu tvé články a koukám na fotky.
    Míšo, ty jsi před časem byla v Dánsku viď? Chtěla jsem se tě zeptat, zda jsi tam jela se školou nebo jen na dovču sama? Hrozně ráda bych se tam podívala, ale ne s cestovkou, protože tam máš přesný program a to není nic pro mě. Nemáš tam třeba nějaké známé koho bys mi mohla doporučit?
    Děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za milý komentář :o)
      V Dánsku jsem byla, měla jsem to jako studijní pobyt skrz školu, takhle nevím, koho bych ti doporučila :(
      To spíš si najít nějaký ubytování a sehnat nějaké levnější letenky :)

      Vymazat
  2. Souhlasím :) i když sama se přiznám, že ten střed nerada cvičím. Moc mě to nebaví ačkoliv vím, že je to hodně důležitý :) Já jsem spíš takovej ten akčnější typ co v posilovně řádí než aby ležel na karimatce :/

    OdpovědětVymazat
  3. Really very interesting and very valuable information about the health and good health is a everything.
    Diet Expert

    OdpovědětVymazat
  4. Interesting blog and very amazing detail about the health and fitness well done keep it up.
    best probiotics

    OdpovědětVymazat
  5. Interesting blog and very amazing detail about the health and fitness well done keep it up.
    lose 5 kilos in 5 weeks

    OdpovědětVymazat
  6. Very informative article which is about the wonderbag and i must bookmark it, keep posting interesting articles.
    wonderbag

    OdpovědětVymazat
  7. Such an amazing blog about the health. Medical ,clinic, and body care I really appreciate you work which you have done well.
    anterior cervical discectomy and fusion

    OdpovědětVymazat
  8. Přitom ty cviky na jádro a střed těla jsou fakt naprosto v pohodě. Stačí k tomu chytré hodinky a pak už prostě jenom vydržet. Ano, občas to docela bolí. To je daň za kancelářskou práci, kterou většina z nás má. Ale na druhou stranu k tomu fakt není potřeba žádných speciálních pomůcek. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Střed těla si zpevňuji klasickou prací. Chce to jen nesedět na židli, což jako dělník v pneuservisu fakt neřeším. Za den měním použité letní pneu a řeknu vám, že v sezoně je to prostě výživné. Co si budeme povídat. Ale tak jako co by chtěl člověk víc, že? :) Přirozený pohyb, o tom to je. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)