18. října 2014

Celozrnné loupáčky

Jakmile jsem zveřejnila Food inspiration V., začaly mi chodit zprávy, zda přidám recept na loupáčky, jež se skvěly hned na úvodní fotce. A tak tedy, proč vám nevyhovět, byla by škoda, kdybyste přicházeli o takovéto dobroty! Pojďme na ně, na krasavce! :)



Na 10-15 loupáčků budete potřebovat:
350g celozrnné mouky
150g hladké mouky 
300ml mléka (teplého)
30g droždí (v kostce)
60g cukru (třtinový nebo bílý)
50g másla (změklého)
špetka soli
vejce na pomazání
mák na posypání

Nejprve si z kvasnic, lžíce mouky, lžičky cukru a mléka připravíte kvásek a necháte na teplém místě vzejít. Po chvíli jej smícháte s moukami, cukrem, máslem a solí a pořádně propracujete. Necháte na teplém místě kynout asi 20 minut. Nelekejte se, jestli těsto moc nenaskočí, mám zkušenost, že celozrnná mouka moc kynout nechce. Těsto po uplynulé době vyválejte, rozdělte na 10-15 částí (podle toho, jak velké loupáčky chcete mít) a oválky srolujte do loupáků. Hotové loupáčky klaďte na pečicí papír, pomažte vajíčkem, bohatě posypte mákem a nechte na plechu ještě minimálně 40 minut kynout! Následně dejte do trouby, kterou máte rozehřátou na 250°C. Při této teplotě pečte minutu, následně stáhněte na 160°C a dopékejte 15 minut.

A další den můžete mít stejně božskou snídani jako já. Je úplně jedno, jak je podáváte, zda si je (tak jako já) pomažete arašídovým máslem a pokladete kolečky banánu, nebo namažete klasicky máslem anebo ještě přidáte marmeládu. Jsou výtečné v jakémkoliv způsobu, tak určitě vyzkoušejte! :)

1 komentář:

  1. Určitě vyzkouším! :)
    http://cesta-ke-zdravi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)