2. března 2015

Kakao VS karob

Aneb jaký je mezi nimi rozdíl? Od úplně jiné chuti až po nutriční hodnoty, zkrátka velký. Mnoho z vás zná obě tyto potraviny, někdo preferuje kakao a jiný zase karob. U mě rozhodně boduje více kakao, ale občas si třeba kaši nebo jogurt ozvláštním právě karobem. Není to u mě zrovna časté, přece jen na typickou chuť karobu si musíte zvyknout. Jak to tedy s nimi je? :)



KAKAO
Kakaový prášek se získává z kakaových bobů stromu Theobroma a je nejhlavnější složkou při výrobě čokolády. Sám o sobě má ale hořkou chuť, což ne každému vyhovuje. 
Kakaové boby obsahují velké množství hořčíku, vitaminu C, železa, chromu a zinku. Obsahují také mnoho antioxidantů a látku zvanou anandamin, která způsobuje dobrou náladu, proto bychom si měli denně dopřát kousek kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa na 70%).
Kakao příznivě ovlivňuje cévní prostředí a skvěle reguluje obsah oxidu dusného v lidském těle. Antioxidační účinky přímo působí na inzulinovou rezistenci, čímž snižují riziko diabetu. Kakao chrání nervy před poškozením a záněty, chrání pokožku a má blahodárný účinek proti pocitu hladu. 


KAROB
Lidé karob získávají ze stálezelené rostliny Ceratonia Siliqua, která se hojně pěstuje ve Středomoří. Z plodů (lusků) této plodiny se poté sbírá prášek, který konzumujeme. Ten je lehce nasládlý, není proto potřeba jej doslazovat. Jeho chuť je však specifická natolik, že ne každý ji má rád.
Karobu se jinak přezdívá také svatojánský chléb, neboť podle legendy jej s oblibou konzumoval právě sv. Jan. 
Karob je význačný pro vysoký obsah bílkovin, vitaminů a minerálů, které jsou pro náš organismus důležité. Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein ani některé další látky, proto je často považován za jeho zdravější alternativu. Z minerálů obsahuje ve velkém množství železo, hořčík, vápník, fosfor a nikl a co se vitaminů týče, jedná se především o vitaminy skupiny A, B a D. Je taktéž přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny.
Má příznivý vliv na trávení a snižování cholesterolu v krvi. Nevyvolává zvýšený srdeční tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu.


Pokud chceme kakao a karob srovnat z hlediska výživových hodnot, vypadá to následovně. Karob je oproti kakau až o třetinu méně kalorický a třikrát méně tučný. 
Kakao obsahuje 23% tuku a 5% cukru
Karob obsahuje pouhých 7% tuku, ale 48% cukru.


Vyzkoušeli jste už oba typy prášku? A který u vás boduje víc? :) Napište mi :)

9 komentářů:

  1. karob jako takový jsem ještě nezkoušela, ale zkoušela jsem karobové sušenky a byl to hnus :D

    OdpovědětVymazat
  2. Chutná mi i karob i kakao, ale asi spíš vede pořád kakao:) Pěkný článek, že má karob 48% cukru jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna před týdnem jsem si prvně koupila karob, tak se těším až ho vyzkouším. Ještě jsem ho nikdy nejedla, tak jsem na něj zvědavá. Ale jo, vlastně jedla :D Dneska ke svačině jsem měla karobovou tyčinku a upřímně se přiznám, že kdybych to nevěděla, tak bych si myslela, že je normálně kakaová :D Tak nevím, čím to bylo, že mi nepřipadala jiná. Možná mi na obalu lhali a karob tam vůbec nebyl :D Ale předpokládám že jo, protože to byla tyčinka ze Zdravé výživy :D No, vyzkouším ten karob do něčeho jiného a uvidíme, jestli to bude jiné :))

    http://because-i-love-food-and-fitness.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Ja jsem za karob, ten pouzivam rada a hodne, tim padem uz u me nema misto kakao :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vlastne zboznuji oboje, alemprotoze kakao nesmim, tak se zivim pouze karobem. jinak bych to urcite stridala :):)

    OdpovědětVymazat
  6. Je teda pravda, že já používám obojí. Ale kakao mi zase více chutná. Ten karob má prostě svoji specifickou chuť. Zase má ale málo tuku .. takže člověk si nevybere :D Já to prostě střídám :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Já ti nevím :/ měla jsem karob v jogurtu a moc mi nechutnal :D celkem se bojím si ho jen tak koupit.. No uvidím.
    Asi ale zůstanu u klasického Holandského kakaa :)
    http://the-biggestfear.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Já osobně jsem spíše pro kakao. Karob je takový...zvláštní. Má hodně specifickou chuť a ne každému sedne. Skvělý ale při pečení - v rúzných sušenkách a bábovkách :)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělej článek, rozdíl mezi kakaem a karobem jsem nikdy pořádně nechápala a zkoušela jen kakao :-) nicméně ho stejně používám jenom do kaše a sem tam ho piju, takže ty hodnoty taková síla nejsou xD
    PS: už má znáš jako Andee, ale tohle je můj oficiálnější blog, na starý budu dávat jen kapitoly a občas nějaký víc soukromý deníček - tenhle je víc na fitness tématiku a veřejný :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)