20. prosince 2015

Cukroví na poslední chvíli

Máme tady už 4. adventní neděli a Vánoce jsou doslova za dveřmi! Doma většinou finišují přípravy - cukroví, úklid, zdobení stromečku, shánění a balení dárků. Jak jste na tom vy, máte už všechno, co jste chtěli nebo závodíte s časem? :) Osobně nám zbývá už jen nazdobit stromeček, ale do toho se každoročně pouštíme až na Štědrý den. Přestože letos nějak postrádám chuť na tradiční cukroví, to mě nechává naprosto chladnou, rozhodla jsem se, že pro případ nouze udělám v malých množstvích pár zdravých variant vánočního mlsání. A co bych to byla za food blogerku, kdybych se s vámi nepodělila o pár receptů? Třeba se někdo bojí Vánoc jako čert kříže jen proto, že by se přejedl cukroví. Pokud patříte k těmto lidem, být vámi, nebojím se toho. Vánoce jsou jednou za rok a člověk by si je měl užít se vším všudy ♥ Každopádně pro zájemce o zdravé cukroví je tady dnešní minireceptář :)




KOKOSKY
80g strouhaného kokosu
50g mletých ořechů (lískových, vlašských, mandle)
1 velká lžíce kokosového oleje
2-3 lžíce medu

Všechno smíchejte dohromady a rukama tvořte malé kokosky, pokládejte na plech s pečicím papírem. Jde to celkem ztuha, těsto se drobí, ale pokud jej pořádně umačkáte, budou držet tvar. Chce to trpělivost. Pečte při 175°C dozlatova.



KULIČKY S ČOKOLÁDOU
odměrka vanilkového proteinu
šálek mletých ořechů (lískových, mandle)
půl šálku arašídového másla
čtvrt šálku javorového sirupu
2 kostičky 85% Lindt

Vše kromě čokolády společně rozmixujte a následně ručně vmíchejte čokoládové kousky. Ze vzniklého těsta vytvořte kuličky a nechejte ztuhnout v lednici. Opět to chce trpělivost, celkem se to drobí.



ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY
odměrka proteinu
40g mletých ovesných vloček
10g nasekaných vlašských ořechů
30ml mléka
lžička holandského kakaa
lžíce arašídového másla
skořice
strouhaný kokos na obalení

Všechny ingredience kromě kokosu smíchejte v lepkavou hmotu. Navlhčenými dlaněmi tvořte kuličky, obalujte v kokosu a nechejte odpočinout v lednici.



REESE'S
tabulka kvalitní čokolády
lžička kokosového oleje
šálek arašídového másla

Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s olejem, mezitím si na plech nachystejte košíčky (12 velkých nebo 24 malých). Nejprve naneste podle velikosti košíčku vrstvu čokolády a nechejte v ledničce zatuhnout. Na ztuhlé dna navrstvěte arašídové máslo, zalejte zbytkem čokolády a nechejte přes noc v lednici.



ARAŠÍDOVÉ KULIČKY

šálek ovesných vloček
půl šálku strouhaného kokosu
půl šálku arašídového másla
lžíce datlového sirupu
lžička kokosového oleje

Všechno dohromady v mixéru smíchejte, tvořte rukama kuličky a nechejte odpočinout pár hodin v ledničce. 


A na závěr vám ještě ukážu tradiční cukroví, ať to tady nemáme až moc ozdravené :D Jak vypadalo pečení u vás? Co máte na stůl pro sebe či pro hosty nachystáno? :)



3 komentáře:

  1. Ha, na ty REESE'S už se chystám dlouho. Koukám, že recept na ty arašídové kuličky je úplně stejný jako ten můj :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, recepty vypadají moc dobře :) Zajímavé, že arašídové máslo ze sklenky bych jedla po kilech, ale dát jej trochu do cukroví nebo pečení je mi vždycky líto :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)