Už jste slyšeli o takzvaném oopsie chlebíku? Název oopsie bread je poněkud zavádějící - vůbec totiž nejde o nějakou verzi pečiva, které si pod pojmem "bread" mnozí z nás vybaví. Každopádně se jedná o jakousi náhradu pečiva - bez mouky, bez droždí, s nekonečnou variabilitou. Zkrátka ideál pro všechny, co buďto nemůžou lepek, nebo pro ty, kteří z nějakého důvodu omezují sacharidy. Chutná výborně a docela rychle mizí, aspoň teda u nás :)
Na 6-8 oopsie breads budete potřebovat:
3 vejce
100g lučiny (nebo jiného krémového sýru)
sůl a pepř
1 lžička vinného kamene (kypřicího prášku)
dle chuti bylinky, semínka
Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, žloutky poté rozmíchejte s lučinou, solí, pepřem, vinným kamenem a vámi zvolenými přísadami. Žloutkovou směs přelijte k bílkům a spojte dohromady tak, aby zůstal sníh co nejvíce nadýchaný - vmíchávejte velice opatrně! Plech si vyložte pečicím papírem, lžící vytvarujte 6-8 placiček a pečte při 175°C dozlatova - přibližně půl hodiny, ale záleží na typu vaší trouby. Kontrolujte a oopsíky nespalte :)
Namažte si na ně pomazánku nebo obložte šunkou a sýrem, přidejte zeleninu a máte na světě zdravou svačinku nebo večeři. Pokud je nenecháte oschnout, vydrží i několik dní.
Navíc, jak jsem psala už v úvodu, oopsíci jsou variabilní úplně podle vašich preferencí - dochuťte je, čím chcete. Fantazii se meze nekladou. Placičky uvítají nejrůznější bylinky či semínka. Mým osobním favoritem je kombinace medvědího česneku, tymiánu a sezamových semínek :)
To vypadá zajímavě... Vyzkouším a uvidím, jak mi to bude chutnat :)
OdpovědětVymazatOopsie bread jsem sice neslyšela, al tento recept jsem už někde zahlédla :)
OdpovědětVymazatO Oopsie bread jsem rozhodně neslyšela, každopádně recept vypadá zajímavě a moc ráda ho vyzkouším :)
OdpovědětVymazatJá jsem kdysi viděla podobný recept z tvarohu, ale nezkoušela jsem ho. Ale nemuselo by to být špatné
OdpovědětVymazatVypadá to super :) Já teď objevila jakýsi "fit chleba" od Penamu, sacharidů má minimálně, ale zase to složení pokulhává v tucích a jiných makrách... pomalu už se dostávám do fáze, kdy se pečivo nesnažím už nijak nahrazovat a zkrátka ho nejím vůbec.
OdpovědětVymazatwww.linheart.cz
Joo, ten od Penamu si taky čas od času koupím, jen tak, kvůli chuti :)
VymazatJá se zase dostávám do fáze, kdy se vracím buďto k domácímu pečivu, nebo opravdu těm celozrnným variantám, které jsou zkrátka chuťově jinde než ty náhražky.. :-D
Jee to vypadá super, určitě to vyzkouším. :) Už jsem si to hodila do oblíbených. Pečivo se teď právě snažím vyřazovat a tohle vypadá jako super náhrada.
OdpovědětVymazatBarbora - Yoga and tea
Achjoooo :( kvůli intoleranci na laktózu takové věci ani nemůžu :(
OdpovědětVymazatO tom jsem teda vůbec nevěděla, ale jako díky za fajn tip. Zní to jako super věc, kterou by si člověk s sebou mohl vzít třeba někam na výlet nebo tak něco. Pořídili jsme si s manželem Premium - silné koloběžky a jezdíme na celodenní výlety. No a při nich samozřejmě jednomu tak trochu vytráví. :)
OdpovědětVymazat