24. července 2015

Chia marmeláda

Dnes z úplně jiného soudku. Žádný recept na hlavní jídlo, koláč nebo jen něco k zakousnutí, tentokrát se zaměřím na marmeládu. Proč? Je dobrá, ale ty z obchodu jsou plné konzervantů a já nevím, čeho všeho ještě. Navíc pokud nemáte nějakou čistou značku, málokdy víte, co přesně jíte. Pro léto, kdy je na trhu k dostání tolik různých druhů ovoce, jsou tyto domácí marmeládky jako stvořené :) Jejich mínusem je pouze to, že nevydrží dlouho - odhadem tak týden v lednici. To ale nevadí, z množství, které uvádím, vám vyjde pouze malá sklenička :) 


Na chia marmeládu budete potřebovat: 

1 hrnek ovoce (větší pokrájené na kousky)
1 lžičku javorového sirupu nebo medu (nemusí být)
1 lžíce chia semínek 

Ovoce rozmixujte na pyré, nebo pokud preferujete marmeládu s kousky, jen lehce promačkejte vidličkou. Podle potřeby doslaďte sirupem nebo medem a na závěr pořádně vmíchejte semínka. Marmeládu umístěte do uzavíratelné skleničky (např. přesnídávkové), přilepte si  na ně nějakou hezkou nálepku a nechte v lednici dostatečně dlouho uležet, aby chia semínka vytvořily gel a směs tak konzistencí přiblížily marmeládě :)



Zatím jsem vyzkoušela marmeládu z jahod, třešní a borůvek. Chystám se ještě na rybízovou, malinovou a ostružinovou, dokud máme toto lesní ovoce. A postupem času bych se chtěla vrhnout i na další ovoce, třeba broskve! :)

Už jste někdy vyzkoušely marmeládu s chia? :)

4 komentáře:

  1. Vyzkoušela - u tebe doma :D :3 a byla moc dobrá mňam..musím vyzkoušet i doma :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dělala jsem ji a je super. Asi rok dva zpět jsem ji dělala i z meruněk (nebo broskví? :D). Chia semínka jsou kouzelná. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá skvěle :) Já mám nejradši jahodou marmeládu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna nedavno jsem delala jahodovou,jen jsem misto sirupu davala med a moc vsem chutnala :) !

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář :)